В Анкарі провели наукову панель про минуле та майбутнє Криму

В Анкарі провели наукову панель про минуле та майбутнє Криму

Фото
Укрінформ
У столиці Туреччини у 10-ту річницю окупації Росією Криму провели наукову панель про минуле та майбутнє Кримського півострова.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

Під час заходу йшлося про те, що Росія, яка захопила Крим обманом та брехнею, продовжує обманювати та брехати, а апетити її територіальних зазіхань лиш зростають. Після окупації Крим було перетворено Росією на воєнну базу, що ускладнює його звільнення. Проте спільні зусилля різрих народів рано чи пізно призведуть до цього. 

 «Росія звикла брехати. Вони казали, що росіяни в Криму були під загрозою, російська культура була під загрозою. Але це все брехня. На той час в 95% шкіл в Криму навчання велося російською мовою. Тому метою Росії було не захистити нібито «пригнічених», а окупувати Крим, окупувати певні регіони України... Вже минуло два роки від початку війни і нової окупації, але окупація Криму почалася десять років тому. Тоді ж вона почалася на Донбасі. І якби її не зупинили, то вона охопила б Одесу, Харків та інші території... В Росії не знають, що таке повага до міжнародного права та територіальної цілісності інших держав», – сказав очільник Головного центру товариств кримськотатарської діаспори Мюкремін Шахін.

Читайте також: В Анкарі відкрили фотовиставку про наслідки війни РФ проти України

Посол України в Туреччині нагадав про те, що коли почалася окупація Криму, першими захищати свою землю пішли кримські татари.

«10 років тому почалася справжня війна і першими на захисті України, на захисті свого дому стали кримські татари. З того часу, вже 10 років кримські татари перебувають під окупацією у своєму власному домі. Є загиблі й ті, що зникли безвісти, і сотні тих, хто перебуває в російських вʼязницях. Але ніякі репресії, ніякі жорсткі методи тиску не впливають на волю кримськотатарського народу», – сказав у своїй промові посол України в Туреччині Василь Боднар. 

Дипломат наголосив, що лиш спільна й скоординована боротьба допоможе звільнити Кримський півострів від окупації, повернути ці території для проживання кримським татарам. 

В Анкарі провели наукову панель про минуле та майбутнє Криму / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Історик, професор Бількентського університету Хакан Киримли закликав до вірного розуміння термінів війни та збройного протистояння. 

«Навіть коли ми говоримо про російсько-українську війну, ми насправді служимо цій проклятій державі, цій імперіалістичній державі, не усвідомлюючи цього. Тому що, коли ми говоримо про війну, люди, дивлячись ззовні, можуть подумати про прикордонну суперечку між двома країнами, про сутичку. Але це не війна як така; це безпричинний напад однієї країни на іншу. Іншими словами, це напад хижака на беззахисне ягня і називати це по-іншому в жодному разі неприйнятно», – сказав Хакан Киримли.

Науковець наголосив на тому, що від результату вирішення війни між Росією та Україною залежить подальша доля кримських татар. 

Читайте також: У Стамбулі провели захід до другої річниці війни «Від серця до серця, Україно»

Також на заході нагадали, що територіальні апетити Росії стосуються не лише територій сусідніх держав, а й Туреччини.

«Я переконаний, що Україна стане переможцем у цій війні. Але головна мета Путіна – це Стамбул. Звідки ми це знаємо? У 2023 році в Туреччині стався дуже сильний землетрус, країна зазнала болючих втрат.Тим часом на російських телеканалах почали говорити про те, що поки Туреччина ослаблена, у Росії є шанс захопити Стамбул… І я не думаю, що це такі жарти, а не плани. Такі заяви лунали й раніше», – сказав професор університету Джанкири-Каратекін Сезай Озчелік.

За його словами, безкарна окупація територій лиш призвела до розігріву апетитів російських загарбників. 

Науковиця, викладачка Карабюксього університету Юлія Білецька порушила питання спроб Росіі змінити демографічну структуру в Криму. 

«Після того, як росіяни вторглися в Крим, їх головною метою було знищити ідентичність як українців, так і кримських татар. Вони намагаються й зараз змінити демографічну структуру Криму. Тих, хто намагається протидіяти та виступають проти Росії, знищують фізично або  створюють передумови, щоб вигнати їх з Криму. Таким чином руйнується найбільший міф Росії про Крим. Він полягає в тому, що кримчани чекали «звільнення» Криму. Якщо ж ніхто не заперечував (відповідно до результатів фейкового референдуму), то чому ви досі затримуєте кримських татар, українців і навіть росіян,  проводите обшуки о 5 і 6 годині», – сказала вона. 

За словами науковиці, Крим був перетворений на величезну воєнну базу й арсенал зброї, тому очікувати його звільнення без зусиль не варто. 

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина виступає за дотримання територіальної цілісності й суверенітету України, включно з Кримом, який є історичною батьківщиною для кримських татар, які зараз зазнають утисків від російського окупаційного режиму. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-