У Варшаві вшанували пам'ять учасників Революції гідності

У Варшаві вшанували пам'ять учасників Революції гідності

Фото
Укрінформ
Українські дипломати, представники української громади Польщі, пересічні поляки та представники ЗМІ взяли участь у вшануванні пам'яті Героїв Небесної Сотні біля пам'ятної дошки борцям за Європейську Україну, що на фасаді будинку Посольства України в Польщі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У 10-ту річницю трагічних подій на Майдані учасники події вшанували Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання, поклади сині та жовті квіти до пам'ятної дошки, а також символічно розмістили на ній паперових ангелів в межах загальноукраїнської акції «Ангели пам’яті».

«Ми сьогодні зібралися тут, в цьому символічному місці, щоб вшанувати пам'ять тих, хто для усієї України і всього вільного світу став символом справедливості, свободи, символом гідності. Цей день пам’яті Героїв Небесної Сотні є не лише днем скорботи, але і вдячності героям за їхню жертовність, їхній подвиг, за їхню безкомпромісну боротьбу за цінності, на яких збудований весь вільний світ», – зазначив, звертаючись до присутніх, посол України в Польщі Василь Зварич.

Він наголосив, що як тоді українці були згуртовані, так і зараз, як ніколи, ця єдність і згуртованість потрібна Україні.

«Ми бачимо, що ворог не залишає надій, сподівань і зусиль для того, щоб знищити Україну. Але саме завдяки нашій згуртованості, нашій єдності і завдяки пам’яті Героїв Небесної Сотні ми вистоїмо і не дамо ворогу здійснити свої злочинні плани», – підкреслив український дипломат.

У Варшаві вшанували пам'ять учасників Революції гідності / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Своєю чергою колишній голова Об'єднання українців у Польщі Юрій Рейт підкреслив, що 10 років тому Україна вибрала принципи, за якими функціонує демократичний світ. Він наголосив, що потрібно пам’ятати про заповіт Героїв Небесної Сотні, за що вони тоді загинули на Майдані, а пам'ять про їхній героїчний чин треба передавати наступним поколінням українців.

Нагадаємо, 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні, встановлений згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року.

У вівторок на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві відбувся церемоніал вшанування пам’яті загиблих десять років тому учасників Революції гідності.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

105 Героям Небесної сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані посмертно нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-