У Києві провели церемоніал пам’яті Небесної сотні

У Києві провели церемоніал пам’яті Небесної сотні

Фото
Укрінформ
На алеї Героїв Небесної Сотні у Києві відбувся церемоніал вшанування пам’яті загиблих десять років тому учасників Революції гідності.

Як передає кореспондент Укрінформу, захід проходив біля храму Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників.

На початку церемоніалу був виконаний гімн України. Після цього присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні.

Священники українських церков відслужили екуменічну панахиду за загиблими. Відбулося покладання квітів.

Як зазначив під час заходу п'ятий президент України Петро Порошенко, героїчні події Революції гідності переросли в народження нації. Він згадав події в Маріїнському парку 18 лютого, коли загинули десятки людей, які «прийшли вимагати свободи і демократії, повернення країни до Європи, а їх за це нелюди вбивали».

Читайте також: Україна вшановує пам'ять Героїв Небесної сотні

Своєю чергою заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко підкреслив, що Небесна сотня своїм подвигом виборола європейський вибір України. «І зараз Україна стала кандидатом у члени до Європейського Союзу і рухається до повноправного членства в ЄС», — сказав він.

З промовами виступили також заступниця міністра у справах ветеранів Оксана Сивак, генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло, в.о. голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак, родичі загиблих.

Читайте також: Президент із дружиною вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні

Як повідомлялося, 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні, встановлений згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

Читайте також: У Києві виконають хоровий твір Сильвестрова «Майдан 2014» в пам’ять про Небесну сотню

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Церемонія вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників Революції гідності / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

105 Героям Небесної сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані посмертно нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-