У Туреччині відбулися заходи до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

У Туреччині відбулися заходи до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Фото
Укрінформ
У найбільших містах Туреччини та містах проживання кримськотатарської діаспори відбулися заходи до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять жертв геноциду, який мав на меті знищити цілий народ. Наше завдання як наступних поколінь – зберегти пам‘ять, вшанувати її та створити образ в історії, який ніколи й ніхто не забуде… Як ви знаєте, найкращою відповіддю на злочини є припинення цих злочинів та недозволені їм повторитися. Спробу Росії повторити злочини проти кримськотатарського народу та проти України ми тепер спільно припиняємо збройною боротьбою. Ніколи більші українці та кримські татари не будуть терпіти знущання росіян», – сказав Надзвичайний та Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар.

Дипломат наголосив на тому, що Україна офіційно визнала цей день Днем геноциду кримськотатарського народу і закликав весь світ підтримати українців, вшанувати пам'ять 18 травня по всьому світу як День геноциду кримськотатарського народу, а спільна перемога проти російської агресії забезпечить мир у всьому регіоні.

Читайте також: У Скоп’є вшанували память жертв геноциду кримськотатарського народу

«На жаль, вигнання для нас не закінчилося. Робилося і робиться все, щоб викреслити і знищити кримськотатарський народ з історії. Але боротьба нашого народу та наш опір триває. Ми підтримуємо територіальну цілісність України, вимагаємо нашої автономії в межах територіальної цілісності України», – сказав в ході виступу очільник Головного центру товариств кримськотатарської діаспори Мюкремін Шахін.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умєров висловив сподівання, що росію буде переможено щонайшвидше й кримські татари, які зараз вимушені перебувати за кордоном, повернуться в Крим.

«Військові операції, які проводить Україна, досягнуть успіху. Немає сумніву в тому, зо Крим буде відібрано у росіян, повернуто і кримськотатарський народ знову розвиватиметься разом з Україною. Вірю, що ми дуже скоро повернемося в Крим», - сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умєров.

У Туреччині відбулися пам’ятні заходи до Дня депортації кримських татар / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

У ході заходу зачитали звернення до преси з нагоди відзначення Дня депортації кримських татар.

«Ми сподіваємося, що винні у воєнних злочинах проти людства обов’язково постануть перед судом. Ми не забули та ніколи не забудемо депортацію 18 травня 1944 року. Ми вшановуємо пам’ять наших мучеників вимушеної імміграції, депортації, окупації та війни», – наголошувалося в заві для преси, яку зачитав президент фонду «Крим» Тунджер Калкай.

Читайте також: У Ризі відзначили День вишиванки та вшанували День памяті жертв геноциду кримських татар

Присутні вшанували всіх жертв депортації хвилиною мовчання, після мітингу було запалено свічки на пам’ятній інсталяції, яка зображувала національний герб кримських татар та дату «18 травня».

Пам’ятні заходи відбулися також у Стамбулі, Ескішехірі й інших містах. Участь у них взяли керівництво та представники кримськотатарської, української діаспори, дипломати іноземних представництв, в Анкарі - посли Польщі, Литви та Латвії.

Як повідомляв Укрінформ, депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Згідно з ухвалою Верховної Ради України, 18 травня оголошено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-