Діаспора підтримала зусилля щодо визволення національних святинь України від УПЦ МП

Діаспора підтримала зусилля щодо визволення національних святинь України від УПЦ МП

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) підтримав зусилля українського уряду, спрямовані на звільнення українських національних святинь – Києво-Печерської та Почаївської лавр – від Української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП).

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«Не можна допустити, щоб світова спільнота стала жертвою нової потужної хвилі російської дезінформації, яка стверджує, що українська влада нібито когось «переслідує» за їхню конфесійну приналежність або релігійні переконання. Від часу приходу путіна до влади, москва перетворила релігію на зброю та використовувала російську православну церкву для поширення дезінформації, ненависті та пропаганди – передусім токсичної ідеології так званого «русского міра», одним з чільних ідеологів якої був патріарх кирил», – заявив перший віцепрезидент СКУ Стефан Романів. 

Він зауважив, що десятиліттями москва використовувала УПЦ МП – невіддільну частину російської православної церкви – як одного зі своїх найбільш впливових важелів м’якої сили в Україні. Духовенство цієї церкви завжди було глибоко замішане у політиці, надаючи підтримку українським проросійським партіям, пропагуючи російську культуру та, водночас, зневагу до української культури, мови та самої державності. Від часу початку російської війни проти України, чимало священиків УПЦ МП надавали підтримку російським військовим, виправдовували російське збройне вторгнення та допомагали загарбникам розбудовувати окупаційні органи влади на окупованих українських територіях.  

Читайте також: Багато представників УПЦ МП співпрацюють з фсб рф - Данілов

«Ми підтримуємо слова Вселенського Патріарха Варфоломія, який завив, що російська православна церква «поділяє відповідальність за злочин агресії проти України, а також інші злочини, які стали його наслідком, як, наприклад, шокуюче викрадення українських дітей», – заявив пан Романів.

Він додав, що Україна завжди була країною релігійної толерантності, де десятки релігійних конфесій співіснували в мирі та плідній співпраці. Утім, не може бути місця для компромісів, коли мова йде про закон, національну безпеку та гібридну агресію москви.

Як повідомляв Укрінформ, суд відмовив у забезпеченні позову Української православної церкви (московського патріархату) до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсним правочину щодо відмови у продовженні безоплатного користування культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю. 

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» оголосив про розрив договору про оренду з Українською православною церквою московського патріархату з 29 березня.

3 квітня народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови про звернення до Кабінету Міністрів із пропозицією розірвати з Українською православною церквою московського патріархату договір оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври.

Фото: pomisna.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-