В Анкарі провели поетичні читання, виставки картин Кобзаря та його портретів, намальованих дітьми

В Анкарі провели поетичні читання, виставки картин Кобзаря та його портретів, намальованих дітьми

Фото
Укрінформ
Українська спілка в Анкарі провела Шевченківські дні, організувавши поетичні читання поезій Кобзаря, фотовиставку його картин та виставку портретів поета, створених вихованцями української суботньої школи, ярмарок, концерт та благодійний аукціон.

Про це повідомляє власкор Укрінформу в Туреччині.

“Стрижень українськості, бажання своєї держави, стрижень до захисту та оборони про перемоги створив Тарас Григорович Шевченко. Маємо в нашій історії багато героїв, кожен з них заслужив шану, але ідеологом українства, ідеологом майбутньої держави, ідеологом нації є Кобзар, який своїм словом “зарядив” десятки поколінь українців, аби виживати в складних умовах, боротися попри все і перемагати. І зараз його слова “борітеся - поборете…” актуальні як ніколи для кожного українця, де б він не був”, - сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

Посол наголосив на тому, що нині Шевченко відкривається для українців не лише як поет та борець, а як людина, яка мала прагнення, своє коло друзів.

Читайте також: В Анкарі відбулася прем'єра вистави «Століття незламності» про боротьбу українського народу

“Багато з того, чого він прагнув, ми вже реалізували. Ми не завжди це цінуємо, бо часто здається, що маєш, то так повинно бути. А от коли починає втрачати, лиш тоді розумієш його вартість. Шевченко не дожив до незалежної держави, але він заклав такі основи, що зараз допомагають бити ворога, допомагають сьогодні попри всі незгоди, бути сильними та бути разом, давати сигнал майбутнім поколінням, щоб вони могли будувати майбутнє України, основуючись на заповітах Шевченка”, - сказав дипломат.

Очільниця Української спілки в Анкарі Юлія Білецька відзначила велику кількість українців, які прийшли на поетичні шевченківські читання.

“Тараса Шевченка знають не лише в Україні, а й за кордоном, у т.ч. в Туреччині. І сьогодні поезії Шевченка звучатимуть п'ятьма мовами: українською, кримськотатарською, турецькою, казахською та мовою урду”, - сказала Юлія Білецька.

В Анкарі провели поетичні читання, виставки картин Кобзаря та його портретів, намальованих дітьми / Фото: Ольга Будник. Укрінформ

Читайте також: В Анкарі відбулося спільне богослужіння та молитва за загиблими через російську агресію

Українській спілці в Анкарі у березні виповнилося сім років, вітання.

“Приємно відзначити вашу кропітку діяльність, спрямовану на збереження української національної ідентичності, підтримку та популяризацію культурних традицій українського народу в Туреччині. вже понад рік Україна бореться проти відкритої агресії росії. ЗСУ чинять героїчний опір російським окупантам. Високо ціную, що з перших днів широкомасштабного вторгнення Українське товариство в Анкарі допомагає громадянам України, які були змушені шукати тимчасовий прихисток в Туреччині, а також проводить активну роботу зі збору гуманітарної допомоги для нашої держави”, - йшлося в привітання заступника міністра закордонних справ України Євгена Перебийноса, яке зачитав посол України в Туреччині Василь Боднар.

На заході були представлені роботи вихованців Української суботньої школи, зокрема класу образотворчого мистецтва під керівництвом художниці Анни Полат, які створили портрети Тараса Шевченка, зобразивши Кобзаря військовим, космонавтом та в інших образах.

Святковий концерт було проведено за організації та участі представників української громади в Анкарі. Танцювальні номери представили учасники самодіяльного колективу народного танцю “Квіти України”. У рамках заходу відбувся благодійний аукціон, кошти з якого будуть направлені на потреби захисників України.

Як повідомляв Укрінформ, українки в шести містах Кіпру прочитали «Заповіт» Тараса Шевченка грецькою мовою до 209 річниці від дня народження Великого Кобзаря. 

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-