В Анкарі відбулося спільне богослужіння та молитва за загиблими через російську агресію

В Анкарі відбулося спільне богослужіння та молитва за загиблими через російську агресію

Фото
Укрінформ
В Анкарі сьогодні, в річницю від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну, відбулася спільна молитва християн та мусульман за тими, хто загинув, захищаючи Україну, та тими, хто втратив життя внаслідок землетрусів 6 лютого на південному сході Туреччини.

Також відбулося богослужіння за участю іноземних дипломатів та відкрито фотовиставку “Рік незламності”, повідомляє власкор Укрінформу в Туреччині.

“Це дійсно рік страждань, горя, біди, знищень, але це і рік мужності, гордості, єднання і рік, як ми віримо, що принесе нам перемогу… Через два дні ми відзначатимемо річницю Дня спротиву окупації Криму. З Криму починалася ця війна і вірю в те, що в Криму вона має закінчитися. Українські і кримські татари тепер пліч-о-пліч воюють за нашу незалежність і за нашу свободу”, - сказав посол України в Туреччині Василь Боднар.

Він наголосив на тому, що як Туреччина допомагала Україні з перших днів війни, так і Україна стала на допомогу Туреччині після землетрусів.

Читайте також: Муніципалітети у всьому світі проводять акції на знак солідарності з Україною

“Туреччина багато допомагала світу і зараз обов’язок світу допомагати Туреччині. Україна, незважаючи на війну, допомагає Туреччині і рятувальниками, і гуманітарною допомогою, працює тут і кримськотатарська, і українська діаспори. Але трагедія - вона спільна”, - наголосив дипломат.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих за Україну та постраждалих від землетрусу.

Богослужіння в Анкарі за участю представників посольств різних країн / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

“Цей рік випав з нашого життя, з наших планів на майбутнє, але з іншого боку, цей рік показав, наскільки український народ, українська нація єдина та сильна. І в Україні, і в Туреччині, і в інших куточках світу, ми (українці, кримські татари, турки-месхетинці) єдналися для спільної перемоги, робили все, що в наших силах, щоб наблизити перемогу. Кожен на своєму місці - на фронті й в тилу, робили все можливе для нашої перемоги”, - сказала очільниця Української спілки в Анкарі Юлія Білецька.

Молитви під час спільного молебню християн і мусульман читали священнослужитель Вселенського Патріархату Архимандрит Харлампій та професор Енвер Айдоан.

Біля будівлі посольства України в Анкарі також відкрили виставку світлин “Рік незламності”, частина експозиції була представлена поблизу церкви непорочної Діви Марії на території Посольства Ватикану в Туреччині, де згодом відбулося богослужіння.

Відкриття виставки «Рік незламності» в Анкарі / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

“Навіть рік тому ми були впевнені в перемозі України, хоча дехто сміявся з цього, вважаючи, що Україна протримається максимум три дні. Ми були впевнені, бо знаємо історію, цю територію і ми знаємо український народ. Ми були впевнені й час нам це показав. Є такий вислів: земля Донбасу, Криму - це грязюка під чоботами російських солдат і для них вона нічого не значить, а для нас це Батьківщина”, - сказав голова Асоціації організацій культури та солідарності кримських татар Туреччини Мукремін Шахін.

Читайте також: Україна однією з перших запропонувала допомогу Туреччині після землетрусу – посол

Богослужіння відбулося з благословення Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія та за сприяння посольства Ватикану в Анкарі.

“Сьогодні ми возносимо наші молитви за настання справедливого та сталого миру в Україні. Також ми молимося за всіх жертв диявольської повномасштабної війни, розпочатої рік тому москвою, за наших братів і сестер, які віддали життя, захищаючи свободу й незалежність України, та всі невинних цивільних жертв, життя яких забрала російська навала. Константинопольська Матір-Церква стоїть поруч завжди із богородивим українським народом і молиться разом і Православною церквою України, аби наш милостивий Господь дарував йому силу і міцне здоров'я для перемоги над ворогом та звільнення Батьківщини від російського загарбника”, - звернувся до присутніх після богослужіння Архимандрит Харлампій.

У спільній молитві, богослужінні та відкритті виставки взяли участь захисники України, зокрема командир батальйону Крим Іса Акаєв, представники української та кримськотатарської діаспор у Туреччині, представники посольств різних країн та представництв міжнародних організацій, акредитованих в Туреччині, українські дипломати та працівники посольства України в Туреччині.

24 лютого виповнюється рік із початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну. В Україні та більшості країн світу сьогодні проходять антивоєнні, патріотичні та поминальні заходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-