Більшість українських біженців в Польщі знайшли роботу – дослідження

Більшість українських біженців в Польщі знайшли роботу – дослідження

Укрінформ
Більшість працездатних українців (84%), які після початку російського вторгнення в Україну виїхали до Польщі, вже знайшли роботу в цій країні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в опитуванні «Воєнні біженці з України. Рік у Польщі», проведеного Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення канцелярії Прем’єр-міністра Польщі.

У дослідженні зазначається, що переважна більшість українців працездатного віку (84%), які прибули до Польщі після 24 лютого, вже працевлаштуватися. При цьому, понад чверть з них (27%) зробила це в перший місяць перебування в РП, а 34% – упродовж перших трьох місяців.

На думку авторів дослідження, цей результат говорить про високу ефективність впроваджених системних рішень польським урядом (наприклад, спрощена процедура працевлаштування для біженців з України), значну підтримку роботодавців в інтеграції українців на польський ринок праці і їхнє бажання працювати.

Читайте також: Кількість нелегально працюючих українців у Польщі зменшилася на третину

Майже кожен третій українець (38% респондентів) у Польщі протягом року змінив роботодавця. За словами авторів дослідження це означає, що почуття впевненості та незалежності українських біженців на польському ринку праці росте. 

«Біженці шукають пропозиції роботи, які більше відповідають їхнім навичкам і кваліфікаціям, в тому числі завдяки вивченню польської мови і професійному навчанню. Настільки високий рівень зайнятості серед українців вже у перші місяці перебування в Польщі свідчить не лише про їхню рішучість влаштуватися на роботу, а й про відкритість польських підприємців новим працівникам, а також про потреби ринку та економіки Польщі», – підкреслює голова правління Міграційної платформи EWL Анджей Коркус.

Голова канцелярії Прем’єр-міністра Польщі Марек Кухцінський під час презентації дослідження на конференції «Європа Карпат» у польському Красічині позитивним назвав те, що велика кількість українців, які працюють у Польщі, не позбавляє поляків роботи, а зменшує безробіття.

Читайте також: У Польщі для українців відкрили ще один стаціонарний центр обслуговування громадян

За даними Прикордонної служби Польщі, з 24 лютого 2022 року польсько-український кордон перетнули близько 10 мільйонів біженців. Майже 1,5 мільйона отримали тимчасовий захист у Польщі. За інформацією Міністерства сім’ї та соціальної політики, з початку повномасштабного вторгнення за спрощеними процедурами в Польщі працевлаштувалися приблизно 900 тисяч громадян України.

Опитування «Воєнні біженці з України. Рік у Польщі» провели Міграційна платформа EWL, Фундація EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету 10-16 лютого 2023 рок на замовлення Канцелярії Прем’єр-міністра Польщі. Загалом у 34 польських містах опитано 400 громадян України, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, громадяни України становлять понад 80% від усіх іноземців, які проживають у Польщі. Майже мільйон українців має статус тимчасового захисту, а 1,4 млн українців – дозвіл на проживання в РП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-