У місті Прілеп у Північній Македонії відкрили Почесне консульство України

У місті Прілеп у Північній Македонії відкрили Почесне консульство України

Фото
Укрінформ
У Північній Македонії відбулося урочисте відкриття Почесного консульства України у місті Прілеп.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Посольства України в Північній Македонії.

За повідомленням, до присутніх на урочистій церемонії звернулися Посол України Лариса Дір, Почесний консул України Сашо Наумоський, мер міста Прілеп Борче Йовчеський, голова Громади українців імені Лесі Українки Олександр Урбанович, представник Громади українців у місті Прілеп Андрій Гафинець і головний редактор «CivilMedia» Джабір Дерала.

Звертаючись до новопризначеного почесного консула України, Посол Лариса Дір підкреслила: «Відтепер Ви будете представляти в Північній Македонії Україну, яка на полі бою захищає життя своїх громадян, боронить власний суверенітет і територіальну цілісність у протистоянні жорстокій російській агресії. Україну, якій увесь прогресивний демократичний світ допомагає відстоювати спільні європейські й цивілізаційні цінності».

Пані Посол під час виступу, серед іншого, зазначила, що Північна Македонія від початку війни разом з Україною. Гуманітарна, військова і фінансова допомога Північної Македонії – це все те, що допомагає зупиняти російський терор і наближає мир.

«Захищаючи спортивний фронт, ми не маємо спотворювати олімпійські принципи можливістю участі держави-терориста рф в Олімпійських іграх. За рік війни рф проти України загинуло 228 українських спортсменів і тренерів. Жертви не можна прикрити білим прапором – проступить кров. У рф немає права на олімпійський дух до тих пір, поки їхня сутність переповнена жагою до вбивств і духом ненависті», – сказала вона.

Своєю чергою С.Наумоський у своєму виступі подякував послу України Л.Дір за висловлену до нього довіру і зазначив, що з честю буде виконувати покладені на нього обов’язки Почесного консула України та гідно захищатиме інтереси України та українських громадян у Республіці Північна Македонія, а також робити усе можливе задля припинення невиправданої російської військової агресії проти України.

Голова Громади українців О.Урбанович під час виступу привітав новопризначеного Почесного консула С.Наумовського зі становленням на високу посаду представника України у Північній Македонії, при цьому звертаючи увагу на необхідності пам’ятати творців Української держави й спільними зусиллями поширювати достовірну інформацію про пам’ятні дати України, зокрема про історію Революції Гідності та подвиг героїв Небесної Сотні, які боролися за демократичні цінності Українського народу. На завершення О.Урбанович закликав учасників вшанувати пам'ять героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

Нагадаємо, у столиці Північної Македонії відбулася Перша балканська зустріч закордонних українців «Роль української громади під час повномасштабного вторгнення рф в Україну. Виклики, які долає українська громада у державах перебування».

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of North Macedonia / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-