У «Ризькій біржі» вперше в Латвії відкрилася виставка Івана Марчука

У «Ризькій біржі» вперше в Латвії відкрилася виставка Івана Марчука

Фото, відео
Укрінформ
У латвійському художньому музеї «Ризька біржа» 25 січня вперше в Латвії урочисто відкрилася персональна виставка відомого українського художника Івана Марчука «Безперервний діалог».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставка була підготовлена у співпраці з українською «Galerie Les Noms» (яка також має відділення в інших країнах) на підтримку зусиль українських художників і галерей зберегти неперервність творчого процесу в умовах війни. «Безперервний діалог» буде відкритий для відвідувачів з 26 січня по 26 лютого.

Роботи, представлені на виставці, належать до приватної колекції засновника «Galerie Les Noms» Юрія Гуцу. Куратором проекту та представником галереї в Латвії є молода українська художниця, громадська діячка Марія Воліна. Вона прибула до Латвії як тимчасово переміщена особа минулого року і вже готувала тут виставки українських митців. Частину своєї промови на заході Воліна сказала вже латиською мовою.

У відкритті виставки взяли участь міністр культури Латвії Науріс Пунтуліс і Посол України Олександр Міщенко, численні журналісти, представники української діаспори та біженці з творчого середовища.

У своєму виступі Міщенко зазначив, що зараз ця виставка особливо важлива, оскільки країна-агресор намагається знищити українську культуру, мистецтво. Україною та ЗСУ захоплюється весь світ, при цьому саме українська культура, мистецтво є корінням мужності та сили наших захисників. Посол висловив вдячність міністру культури та всій Латвії за принципову і всебічно підтримку України у боротьби з російською агресією. Нині Міністерство культури допомогло організувати в Ризі виставку Марчука. Водночас оборонне відомство Латвії допомагає Україні зброєю, в середу зранку Посол разом міністром оборони Інарою Мурнієце брав участь у заході по відправленню моторизованої техніки для ЗСУ.

Посол розповів кореспондентові Укрінформу, що дізнавшись про важке становище херсонських колег, працівники музею «Ризька біржа» змогли оперативно зібрати дві тони гуманітарної допомоги, які найближчої п’ятниці будуть відправлені у складі чергового гумконвою до України.

Іван Марчук – український живописець, Народний художник України (2002), лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка (1997). Член «Золотої гільдії» Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі. Його роботи знаходяться в музеях п’яти континентів світу.

Отримав відзнаку від Президента України Володимира Зеленського «Національна легенда України» (2021). 12 червня 2021 року Президент підписав Указ «Про створення музейно-культурного центру сучасного мистецтва Івана Марчука».

Техніка митця «пльонтанізм» (від «пльонтати» – плести, з’єднувати) балансує на межі рукотворного і технологічного, це складне філігранне виконання. Автор малює фантастичні фігури та рослинні мотиви в стилі сюрреалізму, або ж гіперреалістичні портрети, загадкові пейзажі та абстрактні експресивні композиції.

Нагадаємо, у Сеймі Латвії провели щорічну різдвяну благодійну акцію, яку цьогоріч присвятили українським дітям, що найбільше потребують допомоги під час російської війни проти України.

Фото та відео: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-