За перше півріччя українські консули в Польщі прийняли 250 тис. відвідувачів – посол в РП

За перше півріччя українські консули в Польщі прийняли 250 тис. відвідувачів – посол в РП

Укрінформ
За перше півріччя нинішнього року українські консульські установи в Польщі прийняли 250 тис. громадян України, виконавши майже уп’ятеро більше консульських дій, ніж торік.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів посол України в Польщі Василь Зварич.

Він зазначив, що українські дипломати розуміють невдоволення людей, які часом нарікають, що не можуть записатися на консульський прийом. Водночас він зауважив, що кількість українців, які зараз перебувають в Польщі, є надзвичайно великою у порівнянні з кількістю посадових осіб у дипломатичних установах. За словами посла, один лише консульський відділ посольства України в РП за один день приймає близько 300 осіб.

Читайте також: Школи Польщі 1 вересня можуть прийняти ще 200 тисяч дітей з України

“За перше півріччя цього року консульськими установами України в Польщі було вчинено майже 140 тис. консульських дій, що майже вп’ятеро більше, ніж за весь минулий рік, прийнято близько 250 тис. відвідувачів. Не хочу, щоб хтось сприйняв це як виправдання, але запевнюю громадян України, які тут проживають, що кожний український консул у Польщі працює по максимуму”, – зауважив український дипломат.

Читайте також: У Польщі з березня працевлаштувалися понад 270 тисяч українців

Зварич зазначив, що за офіційною інформацією прикордонної служби Польщі, з початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну понад 4,5 млн осіб в’їхало на територію Польщі, водночас до України з Польщі повернулося близько 2,7 млн осіб. На сьогодні 1 млн 900 тис. громадян України отримали номер PESEL, із них понад 90 відсотків – це жінки та діти.

Оцінюється, що на сьогодні в Польщі може перебувати загалом до 3,5 млн громадян України.

У Польщі на сьогодні функціонують генконсульства України у Вроцлаві, Любліні, Кракові, консульський відділ у Варшаві та консульство у Гданську. Крім того, Україна має 10 почесних консульств у Польщі.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України заявило, що громадяни України, які вимушено переїхали до Польщі після повномасштабного російського вторгнення, мають доступ до медицини на рівні з її громадянами. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-