Наступний саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі – Столтенберг

Наступний саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі – Столтенберг

Укрінформ
Наступний саміт лідерів держав та урядів країн НАТО відбудеться наступного року у столиці Литви Вільнюсі.

Про це сьогодні у Мадриді під час підсумкової конференції саміту Альянсу повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає власний кореспондент Укрінформу.

Він зазначив, що нинішній саміт НАТО, який щойно завершив свою роботу у Мадриді, визначив напрямки розвитку Альянсу на наступне десятиліття в умовах більш небезпечного та непередбаченого світу.

Читайте також: НАТО має намір переозброїти Україну сучасною зброєю - Столтенберг

«Рішення, які ми прийняли у Мадриді, дозволять Альянсу продовжувати підтримувати мир, запобігати конфліктам, захищати наших людей та цінності. Європа та Північна Америка стоять поряд у НАТО. Дозвольте мені подякувати прем’єр-міністру Санчесу, уряду Іспанії та мешканцям Мадриду за прийняття цього історичного саміту. Це чудовий шлях, щоб відзначити 40 років з моменту входження Іспанії до НАТО. Ми зустрінемося знову на саміті НАТО у Вільнюсі, Литва, наступного року», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг пояснив особливості нової структури сил НАТО

Він нагадав, що лідери країн-союзниць у Мадриді прийняли далекосяжні рішення, щоб адаптувати Альянс для майбутніх викликів. «Це ґрунтовні зміни у політиці стримування й оборони Альянсу, ми запросили Фінляндію та Швецію приєднатися до НАТО та погодили довготермінову допомогу для України. Мадридський саміт затвердив нову Стратегічну концепцію НАТО, визначив напрямки участі Альянсу у боротьбі проти кліматичних змін та встановив Інноваційний фонд у мільярд доларів для технологічного розвитку Альянсу», перерахував генсек.

Читайте також: Столтенберг: Ми сьогодні продемонстрували, що двері НАТО – відкриті

Також він зазначив, що союзники погодилися нарощувати інвестиції в оборону та збільшити спільний бюджет НАТО, розглянули шляхи нарощування співробітництва з ключовими партнерами, у тому числі в Індо-Тихоокеанському регіоні. Сьогодні учасники саміту розглянули координацію зусиль у боротьбі з тероризмом у всіх його формах та проявах, підкреслив Столтенберг.

Читайте також: НАТО визнало росію найбільш значною і прямою загрозою безпеці

Як повідомлялося, 28-30 червня в Мадриді відбулася зустріч глав держав та урядів НАТО, яку вже назвали «самітом трансформації». Під час зустрічі лідери НАТО погодили нову Стратегічну концепцію Альянсу на наступні десять років, прийняли новий широкий пакет допомоги для України у її протистоянні проти російського вторгнення, а також дали «зелене світло» процесу входження в Альянс Фінляндії та Швеції.

Фото: flickr.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-