В Анкарі відбувся мітинг, присвячений депортації кримськотатрського народу

В Анкарі відбувся мітинг, присвячений депортації кримськотатрського народу

Фото
Укрінформ
На центральній площі в історичній частині Анкарі відбувся мітинг, організований кримськотатарською та українською діаспорами в Туреччині та присвячений 78-й річниці депортації кримськотатарського народу.

Учасники мітингу виступили проти тимчасової окупації Криму росією, засудили війну рф проти України, воєнні злочини рф, переслідування кримських татар та українців на Кримському півострові, закликали звільнити захисників Маріуполя, які вийшли з металургійного комбінату «Азовсталь», повідомляє власкор Укрінформу.

«Ця окупація та гноблення не є справою сьогоднішнього дня, наш народ переживає це переслідування протягом 230 років, але ми повністю віримо в майбутнє нашого народу. Ми віримо, що настане час, коли наш народ повернеться на батьківщину і заснує свою національну державу, відновить свою культуру і традиції на батьківщині», - сказав голова Товариства культури та взаємодопомоги кримських татар у Туреччині Мукремін Шахін.

«Ми, Українська спілка в Анкарі, поділяємо біль кримськотатарського народу та з повагою вшановуємо пам’ять загиблих жертв геноциду. Український народ як ніхто добре знає наслідки геноцидів, які впродовж історії скоїла росія», - сказала голова Української спілки в Анкарі Юлія Білецька.

Вона наголосила, що депортація була «на озброєнні» у росії як в 1944, так і в 2022 році  – 1,3 мільйони українців були силою вивезені в росію, де незаконно утримуються, та закликала Туреччину допомогти звільнити захисників Маріуполя.

«Маріуполь – це і наш біль, і наша гордість. Місто було зруйновано, загинули тисячі невинних людей. Проте воїни усіма силами до останнього захищали місто. Наші воїни-герої були вивезені до росії. Ми хвилюємось за їхні життя, адже росія не дотримуються жодних норм міжнародного права. Тому ми звертаємось до всіх офіційних осіб Туреччини, дружної країні, підтримку якої ми завжди відчуваємо. Просимо вас використайте всі дипломатичні засоби, щоб безпечно повернути наших героїв додому», - сказала Юлія Білецька.

«Як сонце перемагає тьму, так свого часу кримськотатарський народ переміг те зло, яке вчинив сталінський режим і комуністичний режим - повернувся на свою батьківщину. Спроба нового «сталіна» повторити геноцид тепер провалиться. І 2014 рік, і 2022 рік повернеться в другу сторону. І ми разом переможемо», - сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

«Сьогодні тут багато молоді. Це говорить про майбутнє нашого національного (кримськотатарського - ред.) руху, про нашу надію. Будьте впевнені в тому, що ми здобудемо перемогу і в майбутньому відзначимо в Криму наші і скорботні, і щасливі дні», - сказав на мітингу заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умєров.

Присутні виконали гімни України та кримськотатарського народу, скандували гасла проти війни, про підтримку України та повернення усіх тимчасово окупованих росією територій.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-