У діаспорі розповіли, як наближають перемогу України у війні з росією

У діаспорі розповіли, як наближають перемогу України у війні з росією

Укрінформ
Представники Світового конґресу українців (СКУ) розповіли про те, як українці за кордоном підтримують Батьківщину та допомагають їй у війні з рф.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, на пресконференції «Допомога української діаспори під час війни: спроможності, координація, герої» виступили перший віцепрезидент СКУ Стефан Романів; голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Мирослав Скірка, голова Управи Українського культурного товариства «Просвіта» в Аргентині та регіональний віцепрезидент СКУ в Латинській Америці Юрій Данилишин; голова Спілки українців у Португалії, регіональний віцепрезидент СКУ в Західній і Південній Європі Павло Садоха.

Перший віцепрезидент СКУ Романів підкреслив, що діаспора ретельно вивчає потреби України. Зокрема, контактує у цих питаннях з українським урядом.

Стефан Романів
Стефан Романів

«Коли ми говоримо про допомогу, крім гуманітарної допомоги, ми також говоримо про те, що є і мілітарна допомога… Ми мали зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою минулого тижня у Львові, який нам дав певні вказівки, що потрібно. А потрібно було ту зброю, яка сьогодні необхідна для України, щоб можна було в повітрі воювати з російським агресором», – сказав він.

Читайте також: Президент СКУ закликав міжнародні неурядові організації підтримати переселенців в Україні

За його словами, діаспора також розпочала різноманітні акції щодо обвинувачення путіна як воєнного злочинця та росії як терористичної країни. Також українці за кордоном закликають банити російські продукти, грошові перекази в Росію через Swift.

Крім того, за словами Романіва, фонд СКУ з підтримки України #UnitedWithUkraine уже зібрав 25 мільйонів доларів на підтримку України.

У свою чергу голова Об'єднання українців у Польщі Мирослав Скірка розповів, що польські громадські організації, з якими тісно співпрацює й ОУП, організовують допомогу українським захисникам. Вони закуповують тепловізори, квадрокоптери, бронежилети, шоломи тощо.

Мирослав Скірка
Мирослав Скірка

За його словами, українці, які були вимушені полишити батьківщину, отримують допомогу в Польщі. З цією метою, зокрема, 24 лютого у Варшаві разом з фондом «Наш вибір» було організовано координаційний пункт, де працюють волонтери. Завдяки його роботі за п'ять днів у Варшаві близько 15 тис. українців розмістилися у польських родинах.

Читайте також: Українці записали ролик з подякою для поляків за підтримку України

Також українські громади в Польщі організовують гуманітарну допомогу Україні, тісно співпрацюючи з органами місцевого самоврядування. Зараз громади концентруються на наданні допомоги захисникам України, зокрема теробороні.

Регіональний віцепрезидент СКУ в Латинській Америці Юрій Данилишин повідомив, що Південна Америка зосередилася на гуманітарній допомозі. Українська громада пікетувала російські посольства в Аргентині, Бразилії та Парагваї, розповідала місцевій пресі та на телебаченні правду про вторгнення росії.

Юрій Данилишин
Юрій Данилишин
Читайте також: До протидії тиску Росії на Україну долучилися Латинська Америка та Океанія – МЗС

З Аргентини вилетіли два літаки з гуманітарною допомогою, зібраною місцевими українськими громадами. Також допомога надійшла від громад у Бразилії.

Водночас зараз в Аргентині, Бразилії та Парагваї триває збір фінансової допомоги, яка згодом надійде до СКУ.

Регіональний віцепрезидент СКУ в Західній і Південній Європі Павло Садоха повідомив, що разом із діаспорою до підтримки Української держави активно долучилася Португалія на державному рівні, зокрема на рівні португальського МЗС, Міністерства оборони. Португалія підтримує біженців з України.

Павло Садоха
Павло Садоха

Українська ж громада Португалії була готова та надавала допомогу захисникам України ще з 2014 року. Зараз вона політично підтримує Україну, працює з біженцями, висвітлює позицію України в португальських ЗМІ.

Водночас Садаха попередив, що в Євросоюзі активізувалися різні асоціації та програми «руского міра», які вже почали контактувати з українськими емігрантами і, щонайгірше, з українськими дітьми.

«Зараз у Португалії, зокрема, немов гриби, повиростали російські проєкти, такі суботні школи, які пишуть, що вони є українськими, хоча ми знаємо, що вони ще місяць тому співпрацювали з російським посольством. Вони залучають до своєї роботи українських мігрантів, які не знають ситуації і є легкими жертвами того «руского міра», - розповів голова Спілки українців Португалії.

Читайте також: У Португалії діаспора попередила новоприбулих до ЄС українців про проросійські спільноти

За його словами, зі свого боку діаспора звернулися до міністра внутрішніх справ Португалії, щоб кожна така школа була контрольована державою.

«Адже дуже просто отримати персональні дані жінок, дітей українських командирів та політиків, тих людей, яких Путін вважає своїми ворогами, щоб їх взяти в заручники чи якось інакше використати», – додав Садоха.

Як повідомляв Укрінформ, Світовий конґрес українців напередодні надзвичайного саміту лідерів НАТО, що відбудеться 24 березня у Брюсселі, закликав лідерів держав Альянсу негайно надати Україні більше оборонного озброєння.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

За даними ООН, щонайменше 10 мільйонів українців у зв’язку з російською агресією були змушені залишити свої домівки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-