СКУ виступив на форумі ООН на захист українців у Росії

СКУ виступив на форумі ООН на захист українців у Росії

Укрінформ
Представники Світового Конґресу Українців (СКУ) закликали міжнародну спільноту боротися зі сваволею Росії та допомогти зупинити план щодо етноциду мільйонів українців у РФ.  

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Зауважується, до чотирнадцятої сесії Форуму ООН з питань меншин, присвяченої запобіганню конфліктів та захисту прав людини серед меншин, долучилися директор Представництва СКУ при ООН, член Комісії СКУ з прав людини Андрій Добрянський, а також виконавчий директор СКУ Марія Купріянова. 

Ремарки до спеціального доповідача ООН з питань національних меншин Фернана де Варенна були підготовлені у співпраці з Комісією СКУ з прав людини на чолі з Борисом Вжесневським.   

«Згідно з офіційним державним переписом населення, протягом 2002-2010 років у Росії зникло приблизно 35%, або понад один мільйон етнічних українців. Що могло це спричинити? Протягом останніх 15 років, поступово зростаючими темпами ліквідовувалися українські громадські, культурні та релігійні організації в різних регіонах Російської Федерації, що позбавляло українську національну меншість інституційних чи організаційних рамок праці та будь-яких можливостей вивчати рідну мову або зберігати та передавати свої культурні надбання», – йдеться у ремарках.  

Читати повний текст звернення до Спеціального доповідача ООН українською, англійською.  

У Конґресі додали, що Комісія СКУ з прав людини провадить систематичну працю з метою інформування міжнародної спільноти та підвищення її обізнаності про порушення прав людини на окупованих Російською Федерацією територіях України. Комісія також здійснює моніторинг ситуації з дотриманням людських прав українців у їх країнах поселення та провадить міжнародною адвокацією СКУ на захист їх людських та колективних прав. 

Нагадаємо, позов Світового конґресу українців (СКУ) зі скаргами на порушення Росією Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод був прийнятий до розгляду Секретаріатом Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Як повідомляв Укрінформ, СКУ рішуче засудив рішення російського суду про ліквідацію Далекосхідного українського духовного культурно-просвітницького центру «Просвіта» у Владивостоці як черговий прояв системної політики утисків української громади РФ з метою знищення українського громадського життя на її терені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-