У Нідерландах презентували виставку про українських жінок-науковиць

У Нідерландах презентували виставку про українських жінок-науковиць

Фото
Укрінформ
У Гаазі відбулася презентація виставки про українських жінок-науковиць «Наука – це вона», присвяченої дванадцятьом визначним українським жінкам-вченим.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, експозицію презентував український благодійний освітній проєкт STEM is FEM.

«Питання гендерної нерівності в науці, в технічних спеціальностях актуальне не лише для України, а й всього світу. Виставка спочатку проводилася в Україні, а тепер стала міжнародною. Зокрема, вона вже була в Німеччині, Бельгії, а сьогодні вона в Нідерландах. Це дійсно актуально. Ця виставка створена, щоб не просто популяризувати жінок-науковиць, а й щоб показати юним дівчатам, які ще думають про своє майбутнє, свій шлях, що є жінки-науковиці та розвінчати стереотипи щодо «нежіночих» наук», – сказала в коментарі Укрінформу співорганізаторка проєкту STEM is FEM, координаторка арт-проєкту «Наука – це вона» Дар'я Бичкова.

За її словами, в кінці 2020 року під час опитування дівчат щодо того, кого з відомих науковців вони знають, то з’ясувалося, що згадують переважно чоловіків, тоді як зробили великий вклад у розвиток світової науки.

«Ми прагнемо розповісти про це світові та насамперед юним дівчатам, для яких героїні виставки можуть стати чудовим прикладом для наслідування», – сказала Бичкова.

Вона також зазначила, що вперше про цей проєкт було озвучено 11 лютого 2021 року, тобто у Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Це свято було засновано, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат.

Крім того, Бичкова розповіла, що спочатку було проведено конкурс з написання есе про відомих жінок-науковиць.

Дванадцять героїнь проєкту – це кібернетикиня Катерина Ющенко, математикиня Клавдія Латишева, молекулярна біологиня Ганна Єльська, фізикиня Антоніна Прихотько, фізикиня Ольга Перевозчикова, нейроморфологиня Галина Скибо, нейробіологиня Нана Войтенко, математикиня Олена Ванєєва, орнітологиня Наталія Атамась, генетикиня Оксана Півень, генетикиня Світлана Арбузова, математикиня Марина В’язовська.

До участі в конкурсі з написання есе запрошувалися дівчата віком від 14 до 21 років. Для написання есе потрібно було обрати одну із 12 українських науковиць.

«Дівчата писали про жінок-науковиць, свої враження про них, їхні біографії. 12 дівчат переможниць отримали цінні призи на церемонії нагородження, де була також присутня Перша леді України Олена Зеленська. Церемонія нагородження 12 переможниць загальноукраїнського конкурсу есе «Наука – це вона» відбулася у Києві. Фіналістки отримали багато призів. Володаркою Гран-прі конкурсу стала Анастасія Суворова, яка написала есе про орнітологиню Наталію Атамась», – розповіла Бичкова.

За перше місце Анастасія Суворова отримала грант на навчання у розмірі 4 000 доларів, наданих проєктом STEM is FEM, а також 31 900 доларів, отриманих під час аукціону. Лотами на благодійних торгах стали 12 портретів науковиць – героїнь проєкту.

Варто зазначити, що виставка у Гаазі відбулася в рамках міжнародної конференції «ЄС та Східне партнерство» за підтримки Посольства України в Нідерландах.

«Ми раді були презентувати виставку Stem is Fem у рамках політичної конференції у Нідерландах. Тема гендерної рівності, у тому числі у науці, є однаково цікавою для України, Нідерландів та інших європейських країн. Нам є ким пишатись у науці та ми з гордістю презентуємо це світовій спільноті», – наголосила тимчасова повірена у справах України в Королівстві Нідерланди Наталія Коломієць.

Під час виставки також відбулася презентація українських традиційних страв в сучасній інтерпретації. Також було показано промоційний відео ролик про  туристичну привабливість України.

Тимчасова повірена у справах України в Королівстві Нідерланди Наталія Коломієць закликала всіх учасників заходу на власні очі приїхати та побачити Україну, відкрити більше для себе її культуру, історію, традиції та кухню.

Нагадаємо, у вересні український просвітницький арт-проєкт «Наукова виставка «Наука – це вона» представили у Німеччині у раках Днів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-