Постраждалий через ураган «Айда» український садочок поблизу Нью-Йорка потребує допомоги від діаспори

Постраждалий через ураган «Айда» український садочок поблизу Нью-Йорка потребує допомоги від діаспори

Відео
Укрінформ
Український дитячий садочок «Барвінок» в околицях Нью-Йорка опинився в епіцентрі найгіршого за десятиліття паводку у США, спричиненого ураганом «Айда», тепер його засновник та викладачі сподіваються на підтримку української громади.

Про це йдеться у відеосюжеті Голосу Америки, передає Укрінформ.

7 вересня в цьму українському садочку, єдиному в Нью-Йорку та околицях, мав розпочатися новий навчальний сезон, проте ураган «Айда» вніс свої корективи в навчальні плани.

Директорка «Барвінку» – Світлана Хмурковська. Заклад існує вже 10 років, у середині жовтня планували відзначати ювілей. Натомість зараз намагаються осягнути масштаби катастрофи. Через ураган та зливу, яку він приніс, будівлю повністю затопило. Рівень води в середині сягав майже півтора метра і тримався декілька днів. У сюжеті йдеться, що затопило кілька приміщень.

Читайте також: Заснована українцями дитяча футбольна академія у Чикаго популяризує європейський футбол у США

За словами Хмурковської, у садочку щоденно перебувало 18 дітей віком від півтора до п’яти років. Директорка не виключає, що через цю ситуацію не вісі діти повернуться.

«Перше повідомлення моє, було те, що ми не зможемо повернутися першого тижня на навчання. Тут ніхто не був і не уявляв масштаби втрати. Коли ми вже прибули сюди, то побачили, що це буде не тиждень і не місяць. Все знищено тотально і все потребує тотального відновлення. Тому орієнтовно план – чотири місяці», – розповіла вона.

За словами Павла Дуди – президента благодійної організації, яка заснувала «Барвінок», одна з причин чому новоприбулі українці обирають саме цей заклад – це ціна, яка вдвічі менша, порівнюючи з американськими.

Читайте також: У Сан-Дієго на українському фестивалі зібрали кошти для воїнів АТО/ООС

«Ми  стараємося брати тільки те, що нам потрібно для того, щоб покрити наші кошти. 280 доларів на тиждень, а у сусідів наших 470». Людям, що приїхали, не легко. Тому ми прагнемо, щоб вони мали працю і щоб знали, що їхні діти між українцями», – сказав він.

Оскільки приміщення орендоване, ремонт у ньому робитиме власник, а от яким коштом викладачі відновлюватимуть втрачену техніку, музичні інструменти, навчальні матеріали, книжки й іграшки – а це десятки тисяч доларів – поки невідомо.             

І Хмурковська, і Дуда дуже сподіваються на підтримку громади, кажуть, що за 10 років існування садочка діаспора жодного разу не відмовила у допомозі.

Нагадаємо, у липні у бельгійському місті Льєжі у результаті викликаних зливами повеней постраждав храм при парафії Покрови Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-