Заснована українцями дитяча футбольна академія у Чикаго популяризує європейський футбол у США

Заснована українцями дитяча футбольна академія у Чикаго популяризує європейський футбол у США

Відео
Укрінформ
Дитяча футбольна академія у Чикаго, заснована вихідцями з України, популяризує європейський футбол у США.

Про це йдеться у відеосюжеті Голосу Америки, передає Укрінформ.

Дитячу футбольну академію заснував львів’янин Андрій Гаврилишин. Її започаткували при футбольному клубі «Тризуб», створеному українцями у Чикаго наприкінці 90-х. В Україні Гаврилишин грав у футзал за «Львівську енергію». 

Український футболіст Дмитро Коваленко, який починав свою кар’єру в "Динамо Київ" і вже майже 20 років мешкає та грає в США, вважає, що популярність європейського футболу в країні постійно збільшується.

«20 років тому, коли я починав, він розвивався, але не так. Сьогодні це найбільш популярна у світі гра. І в США вона теж стає популярною. За моїми відчуттями – на рівні з хокеєм. У 2026 році тут пройде частина Чемпіонату світу з футболу. Дуже приємно бачити, як діти грають і захоплюються ним», - розповідає Коваленко.

З вересня Дмитро долучається до тренерського складу дитячої футбольної академії.

За словам Гаврилишина, більшість вихованців – українці, проте є і поляки, і бразильці, американці. Починалося все з восьми дітей, зараз же – приблизно шість команд по 20 дітей. Діти займаються до чотирьох разів на тиждень. 

Зазначається, що академія стартувала саме як тренування з футзалу. 

«Діти з футзалу швидше приймають рішення на великому полі, тому що футзал – це душе шкидка гра, де дитина в 10-12 років може зробити тисячу умовно дотиків з м’ячиком, а на великому полі 50», - розповідає Гаврилишин.

У США жіночий європейський футбол користується великою популярністю і показує високу гру, йдеться у сюжеті. Національна збірна США – чотириразова чемпіонка світу, тому в академії планують навчати і дівчат і вже мають одну тренерку. 

Більшість вихованців футбольної академії мріють грати у професійний футбол в Європі і багато з них хотіли б розпочати свою кар’єру з українських клубів. 

Днями академію відвідала делегація Федерації футболу України. Легенди українського футболу Олексій Михайличенко та Анатолій Дем’яненко подарували майбутнім футболістам м’ячі.

Андрій Павелко, президент Федерації футболу України, підписав у Чикаго меморандум про співпрацю з Федерацією футболу США. Каже, українці зацікавлені обміном досвіду з американською стороною щодо жіночого футболу, американці ж – щодо розвитку юнацького.

«Ми б хотіли, щоб саме завдяки цьому меморандуму ми налагодили співпрацю у питаннях майбутніх таборів для юних футболістів», - сказав Павелко.

Цього літа академія уже провела спортивні табори для своїх вихованців. Окрім того Гаврилишин заснував і футбольну агенцію і вже працевлаштував одного американця в Україні. 

Агенція та академія також співпрацюють із Міжнародним союзом молоді, що дозволяє відправляти вихованців академії на збори в Чехію. 

Фото: скріншоти з відео Голосу Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-