У Мінветеранів обговорили міжнародне співробітництво з українськими громадами за кордоном

У Мінветеранів обговорили міжнародне співробітництво з українськими громадами за кордоном

Укрінформ
Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна під час онлайн-зустрічі із представниками Світового конґресу українців (СКУ) обговорила основні напрями роботи Міністерства та варіанти розвитку міжнародного співробітництва з українськими громадами за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство у справах ветеранів.

«Сьогодні та у найближчі роки основним пріоритетом держави є розвиток ветеранської політики. Тому ми напрацьовуємо інструменти, які дозволять фінансувати та підтримувати ветеранів, а також формувати політику ідентичності українців через учасників російсько-української війни», – зазначила Лапутіна.

Очільниця Мінветеранів презентувала представникам СКУ стратегічні напрями для реалізації ветеранської політики.

«Ми запропонували десять основних кроків для реалізації ветеранської політики. Серед них, зокрема створення єдиного електронного реєстру ветеранів, за допомогою якого надалі будуть запровадженні інші електронні ветеранські сервіси. Також Мінветеранів запровадило програму «Захист, розвиток, добробут», яка сприяє ветеранським підприємницьким ініціативам. Зараз ми працюємо над створенням онлайн-платформи підтримки ветеранського бізнесу», – поінформувала Лапутіна.

Ще одним важливим напрямом, за словами міністра у справах ветеранів, є створення «Українського ветеранського фонду» – державної установи, яка має на меті зробити прозорою міжнародну донорську допомогу захисникам України.

Серед іншого під час зустрічі обговорили роботу Мінветеранів у напрямках медичної та психологічної реабілітації захисників України та членів їхніх родин, переходу ветеранів від військової кар’єри до цивільного життя і формування у суспільстві образу ветерана.

«Завдання нашого Міністерства – допомогти зробити ветерана рушієм змін і реформ у державі та носієм українських цінностей у суспільстві», – підкреслила Лапутіна.

Представники Світового Конгресу Українців зі свого боку зазначили, що співробітництво з Мінветеранів у всіх напрямках триває та буде потужно розвиватися.

«У таких країнах, як Португалія, Франція, Італія, Іспанія, ветеранські громадські організації є елітою. І нам би хотілося бачити українських захисників серед еліти України. Тому ми почали налагоджувати співпрацю як з Міністерством, так і з ветеранськими громадськими організаціями», – сказав голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха.

Голова Конгресу Українців Естонії та віцепрезидент Світового Конгресу Українців Віра Коник нагадали, що підтримка українських військових та ветеранів з боку діаспори триває з 2014 року.

«У нас є напрацьовані напрями реабілітації ветеранів, позитивний досвід прийняття дітей захисників України та інші проєкти. Тож, будемо продовжувати роботу у цих напрямках, а також напрямах обміну досвідом між країнами», – запропонувала Коник.

Наприкінці зустрічі Лапутіна запросила представників Світового Конгресу Українців на ІV міжнародний волонтерський та ветеранський форум, який відбудеться в Києві 22 серпня у межах Всеукраїнського форуму «Україна 30».

«Ми знаємо історію української діаспори. Це дуже потужна сила, яка розвиває українство по всьому світу. Впевнена, тільки разом ми можемо перемогти», – підсумувала Лапутіна.

Світовий Конгрес Українців (СКУ) (англ. Ukrainian World Congress) – неприбуткова організація, позапартійне об'єднання, міжнародна координаційна надбудова над українськими громадськими організаціями в діаспорі. СКУ об'єднує 20 млн українців у 133 країнах світу. Метою об'єднання є допомога українському народові у його змаганнях за волю і державну незалежність та координація діяльності своїх членів.

Як повідомляв Укрінформ, станом на липень у межах проєкту «Норвегія – Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS) професійну перепідготовку пройшли 833 людини, серед яких 583 військовослужбовці та ветерани, а 250 – члени сімей воїнів.

Фото: mva.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-