Кремінь обговорив мовне питання з представником СКУ

Кремінь обговорив мовне питання з представником СКУ

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляє, що посилення взаємодії із закордонними українцями на рівні мовної дипломатії є одним із ключових елементів співпраці зі Світовим конґресом українців.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу уповноваженого, про це він сказав під час онлайн-зустрічі з директором Представництва СКУ в Україні Сергієм Кас'янчуком.

У повідомленні йдеться, що сторони обговорили новий етап імплементації Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який має розпочатися з 16 липня 2021 року.

Зазначається, що СКУ вкотре наголосив на своїй позиції щодо неприпустимості нових законодавчих атак на мовний закон, заявивши що не можна допустити ніякого відтермінування набрання чинності норм закону про обов'язкове демонстрування фільмів українською та проведення культурно-мистецьких заходів державною мовою.

«СКУ розраховує, що з 16 липня, як це визначено статтями 23 і 26 мовного Закону, справді буде більше книжок, екскурсій, фільмів тощо українською», – сказано в повідомленні.

Окремо під час зустрічі сторони обговорили питання публічної дипломатії, зокрема спортивної під час майбутніх Олімпійських ігор, реінтеграції закордонних українців і можливої сертифікації на рівень володіння державною мовою викладачів українських освітніх закладів за кордоном.

«Ми в очікуванні, що ось-ось має з'явиться оновлений варіант Державної програми взаємодії з закордонними українцями, з якими нам треба посилювати свою комунікацію. Не менш важливо залучити іноземних студентів українського походження на навчання до вітчизняних університетів за різними освітніми програмами», - зазначив Кремінь.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час зустрічі з керівниками провідних вишів України заявив, що українська мова є цементуючим фактором для об'єднання українських громад за межами України.

6 липня президент Світового конґресу українців Павло Ґрод наголосив на необхідності залучення діаспори до державної служби та політики в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-