Українська мова є цементуючим фактором для об'єднання українських громад за межами України – Кремінь

Українська мова є цементуючим фактором для об'єднання українських громад за межами України – Кремінь

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що українська мова є цементуючим фактором для об'єднання українських громад за межами України.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу уповноваженого, про це він сказав під час зустрічі з керівниками провідних вишів країни.

Як ідеться в повідомленні, Кремінь провів зустрічі з директором Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України Геннадієм Надоленком та з ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимиром Бугровим.

Кремінь і Надоленко обговорили важливість публічної дипломатії в різних сферах суспільного життя.

«Кожен громадянин України на міжнародних спортивних змаганнях, книжкових виставках, музичних конкурсах - це не лише приклад високої професійності, а й гордості та поваги до своєї мови та держави. Питання застосування державної мови на публічних заходах, які проходять як в Україні, так і за її межами, - це один із надважливих чинників, який впливає на створення та зміцнення позитивного іміджу України», - зазначив мовний омбудсмен.

Читайте також: Кремінь домовився із головою Нацконгресу українців у Молдові про популяризацію української мови

Крім того, він наголосив на важливості об'єднання світових українців.

«Зараз не менше 20 мільйонів громадян українського походження мешкають за кордоном. І сьогодні нам треба говорити про важливість збереження української мови за кордоном, і в Америці, і в Європі, і в Австралії», - зазначив Кремінь.

Уповноважений також обговорив з ректором КНУ ім. Тараса Шевченка питання створення онлайн-курсів з вивчення української мови для наукових та науково-педагогічних працівників недільних шкіл за кордоном, а також для тих, хто перебуває в анексованому Криму та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

«Питання реінтеграції закордонних українців, а також тої молоді, яка перебуває на окупованій території має стати частиною Державної програми сприяння опануванню державної мови», - наголосив Кремінь.

Читайте також: Мовний омбудсмен обговорив з діаспорою Португалії питання поширення української мови у світі

За його словами, не менш важливим є питання отримання відповідних сертифікатів по закінченню мовних курсів за кордоном. «Педагогічні працівники, які будуть опановувати українську мову чи підвищувати свою кваліфікацію за допомогою онлайн-курсів за кордоном мають отримувати сертифікати, які б відповідали загальноєвропейським вимогам. І тут постає питання сертифікації методики викладання та оцінювання рівня володіння. Тільки після цього ми зможемо говорити про те, що ці педагогічні працівники зможуть викладати за кордоном сертифіковані курси української мови для дітей українських емігрантів, а також для іноземців», - зазначив Кремінь.

Крім того, Кремінь і Бугров обговорили тактичні та стратегічні кроки, які необхідно здійснити, в тому числі на рівні держави, для утримання в належному стані могили першого ректора Київського університету Михайла Максимовича, яка знаходиться на території напівзруйнованого санаторію «Жовтень» в селі Прохорівка біля Канева.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня представник Уповноваженого із захисту державної мови Андрій Вітренко наголосив, що українська мова як єдина державна мова виконує функції міжетнічного спілкування та є гарантією захисту прав людини для кожного громадянина незалежно від його етнічного походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-