У Празі відремонтують згорілий український дерев'яний храм

У Празі відремонтують згорілий український дерев'яний храм

Укрінформ
Дерев’яний храм св. Михаїла в Празі, який згорів минулого року, відновлять, але слідство в справі про пожежу, призупинено.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Чеське телебачення.

Поліції не вдалося знайти винуватця пожежі, яка минулого року знищила дерев'яну православну церкву Святого Михаїла в Кінських садах, тому вона призупинила розслідування, яке може відновити, якщо з’явиться нова інформація.

«Днями справу було відкладено. За результатами експертних розслідувань, оцінки слідів, допитів окремих осіб і всіх зусиль кримінальних слідчих не виявлено інформації, яка могла б привести до з'ясування справи та можливого притягнення до відповідальності конкретної особи», - заявив речник празької поліції Ян Рибанські.

Читайте також: У Чехії оголосили V Перекладацький конкурс з української на чеську мову

Відразу після пожежі, яка сталася 28 жовтня минулого року, було заявлено, що вона виникла внаслідок людської діяльності, можливо, через необережне користування вогнем безхатьками. Технічна несправність виключалася. Церква згоріла майже повністю.

За словами міської влади, значна частина церкви буде відремонтована. У січні Празька мерія вирішила закрити залишки церкви тимчасовою спорудою, яка має захистити будівлю від негоди протягом двох років до завершення реконструкції пам'ятника. Вогонь найсильніше вразив три вежі церкви, будівля також втратила значну частину даху. Вогонь поширився переважно із зовнішньої сторони споруди. На відновлення пам'ятника архітектури вже зібрано понад мільйон крон пожертв.

Читайте також: У центрі Праги відкрили історичну виставку про Україну

Як повідомляв Укрінформ, дерев'яна церква XVII століття знаходиться у саду Кінських з 1929 року, відколи її привезли до Праги із села Велке Лучки поблизу Мукачева, яке на той час було частиною Підкарпатської Русі. Це був подарунок русинів столиці Чехословаччини. Православна церква, яку називають «Карпатський костел», належить до колекцій етнографічного відділу Національного музею в Празі. Церква була чинною, там проводилися православні богослужіння.

Нагадаємо, у столиці Чехії 29 червня відбувся показ документальної стрічки «1944. Крим. Депоратація», який розповідає про депортацію кримськотатарського народу через історію кількох родин.

Фото: ct24.ceskatelevize.cz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-