У Празі показали фільм про депортацію кримських татар

У Празі показали фільм про депортацію кримських татар

Укрінформ
У столиці Чехії 29 червня відбувся показ документальної стрічки «1944. Крим. Депоратація», який розповідає про депортацію кримськотатарського народу через історію кількох родин.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Радіо Свобода.

Показ фільму режисерів Фатіми Осман та Юнуса Паши компанії Fresh Production Group в Празі у кінотеатрі Kinо Pilotů влаштували посольство України в Чехії і чеська гуманітарна організація «Людина в біді».

«Зазвичай перед фільмами бажають приємного перегляду, але це якраз той випадок, коли я не можу побажати Вам такого, адже дивитися цей фільм буде не дуже приємно, подекуди важко, непросто», – зазначила у вступному слові, записаному заздалегідь, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар, яка була автором ідеї стрічки.

Показ фільму супроводжувала виставка фотографій російського журналіста Антона Наумлюка «Вкрадене кримське дитинство» про переслідування кримських татар після окупації півострова 2014 року.

«Тема порушення прав людини в Криму не повинна зникати з порядку денного в Чеській Республіці. Ситуація в Криму дуже погана. Для нас важливо говорити про тих людей, які там залишилися, про те, що з ними відбувається», – зауважила Надія Іванова, керівниця східноєвропейської програми «Людини в біді».

Кінострічка «1944. Крим. Депоратація» у 2020 році перемогла в номінації міжнародних документальних фільмів у Туреччині на Antakya 8th International Film Festival, в Чехії її показ відбувся вперше.

Зауважимо, що 26 червня з нагоди Дня кримськотатарського прапора командою Посольства України в Празі було урочисто піднято національний прапор кримськотатарського народу.

Нагадаємо, у центрі Праги відкрили історичну виставку «Україна. Довга дорога до самостійності», яку підготували історики Інституту з досліджень тоталітарних режимів Чехії у співпраці з українськими партнерами.

Фото: посольство України в Чехії 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-