СКУ привітав із 25-літтям Конституції України та Днем кримськотатарського прапора

СКУ привітав із 25-літтям Конституції України та Днем кримськотатарського прапора

Укрінформ
Світовий конґрес Українців (СКУ) привітав українців і друзів України у всьому світі з 25-ю річницею ухвалення Конституції України, а також із Днем кримськотатарського прапора.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті СКУ.

«Ухвалення основного українського закону стало видатною подією в історії сучасної України. Це стало правовим підсумком майже 300-літньої боротьби українського народу за власну державність, підтвердженням для всього світу, що Україна відбулася. Ми особливо пишаємось працею закордонних українців, які долучалися до розробки тексту Конституції», – йдеться в повідомленні.

Зауважується, що конституція визначила Україну як суверенну та незалежну, демократичну, соціальну, правову державу, закріпила державний статус української мови,  незворотність європейського та євроатлантичного курсу України. Нарешті, Конституція заклала підвалини для становлення українського громадянського суспільства, яке сьогодні бере активну участь у процесі реформування України.

«Конституція України – це втілення нації. Вона поєднує українців по всьому світу з Україною. Світова українська спільнота прагне зміцнення демократичних установ України. Тому ми продовжуємо підтримувати постійні зусилля України щодо впровадження значущих судових та правових реформ», – зазначив Президент СКУ Павло Ґрод, вітаючи світове українство з Днем Конституції України.

Також СКУ привітав українські та кримськотатарські громади в усьому світі, які традиційно відзначають День кримськотатарського прапора 26 червня.

«Національний прапор кримських татар Kök Bayraq – блакитне полотнище із жовтим гербом (тамгою) у верхньому лівому куті – був вперше офіційно затверджений на І-му Курултаї кримських татар у 1917 році. У радянські часи його було заборонено, і знову відновлено як національний символ II Курултаєм кримськотатарського народу у червні 1991 року. А сьогодні Kök Bayraq також шанується українцями та друзями України в усьому світі і як один із символів опору російській окупації Криму», – йдеться в привітанні.

У СКУ зауважили, що світова українська громада традиційно долучається до акцій на підтримку кримськотатарського народу, а Світовий конґрес Українців (СКУ) послідовно розвиває співпрацю з Меджлісом кримськотатарського народу та Всесвітнім конгресом кримських татар.

«Пліч-о-пліч з кримськими татарами ми працюємо над ініціативами, спрямованими на деокупацію Кримського півострову, звертаємо увагу міжнародної спільноти на кричущі порушення прав людини та політично вмотивовані переслідування кримських активістів з боку окупаційної російської влади і вимагаємо відповідальності за злочини сучасного кремлівського агресора. Сьогодні ми вкотре разом наголошуємо: Крим – це Україна! Qırım – bu, Ukraina! І спільно наближаємо день, коли український та кримськотатарський Прапори Свободи знову замайорять над вільним українським Кримом!», – наголосили у СКУ.

Нагадаємо, на початку червня провід СКУ провів зустріч з Головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим, у якій також взяли участь члени Меджлісу Ільмі Умеров, Різа Шевкієв, Абмеджіт Сулейманов та Ескендер Барієв.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-