Як живе і чим поповнює колекції одна з найстарших українських культурних установ у США

Як живе і чим поповнює колекції одна з найстарших українських культурних установ у США

Відео
Укрінформ
У найстаршій культурній українській установі Північної Америки – бібліотеці та музеї у Стемфорді у штаті Коннектикут – колекція поповнюється і в наші дні.

Про це розповідає Голос Америки, передає Укрінформ.

У сюжеті йдеться, що першу колекцію привезли зі Львова ще до Другої світової війни. Це були унікальні екземпляри народного мистецтва, які та стали основою фондів. З часом, через скорочення фінансування, купувати експонати ставало дедалі важче, і тут на допомогу музею прийшли приватні колекціонери.

«Були випадки, коли діти не знали, що з тим робити – викидали на смітник. Напевно багато матеріалу друкованого пропало. Та відколи ми поширили відомості, що ми збираємо, то все це нам привозять», – каже кураторка Українського музею у Стемфорді Любов Волинець.

Читайте також: Від няні до власниці галереїісторія успіху української художниці у США

Колекціонерка Марта Базарко подарувала музею колекцію традиційного українського одягу своєї покійної мами та унікальні стародруки. До США батьки привезли Марту ще немовлям, і вона дуже пишається своїм корінням.

«Моя мама була дуже активна громадянка в союзі жінок Америки. Вона була вчителькою. І вона дуже любила українські вишивки та українське мистецтво. Після смерті матері тримала те 30 років і хотіла подарувати речі, котрі були дуже важливі для мене та моєї родини», – сказала вона.

Зауважується, що це вже другий візит пані Марти до музею як меценатки. Каже, діти й онуки не дуже цікавляться родинною українською колекцією. Тож, щоб ці цінні артефакти не пропали, вона перевозить їх до музею.

Читайте також: У Нью-Йорку український шеф-кухар представив високу українську кухню

«Третя хвиля вважала своїм обов’язком якнайбільше зберегти, найбільше передати своїм нащадкам, своїм дітям. І, очевидно, підтримувати всі культурні установи, щоб в Америці знали про нашу спадщину. А тепер діти їхні не бажають це тримати», – каже кураторка музею.

Поповненням фондів від пані Марти Любов Волинець дуже задоволена. Пояснює, що серед речей є унікальні сорочки-вишиванки, які українки в таборах для переміщених осіб шили з американських парашутів.

Читайте також: Українське подружжя відкрило у Нью-Джерсі єдиний банкетний зал української кухні

Серед інших нових цікавих експонатів – кілька сорочок з борщівською вишивкою, буковинська обгортка, кептарі з покуття, а також колекція скатертин.

Поповнилися фонди музею і стародруками. Загалом – понад 250 книжок.

За словами пані Любові, у музеї є колекції українських книжок, які належали відомим українцям. Кілька з них подарував блаженніший Отець Гузар.

Багато з експонатів, які благодійники передали музею, пов’язані з національно-визвольними змаганнями. Як от оригінал третього універсалу Української центральної ради.

Пані Марта запевняє, що це її не останній візит до музею – наступного разу вона планує привезти до музею ще кілька унікальних стародруків, а також картини українських художників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-