Від няні до власниці галереї – історія успіху української художниці у США

Від няні до власниці галереї – історія успіху української художниці у США

Відео
Укрінформ
Українка Оксана Танасів розпочала свій шлях у Сполучених Штатах прибиральницею, а через понад 15 років вона стала власницею власної художньої галереї.

Про це розповідає Голос Америки, передає Укрінформ.

Наразі у творчому доробку Танасів понад 300 картин. Художниця має кілька тематичних колекцій. Наприклад у «Долар-Арт» вона обігрує відносини людей із грошима, а в «Реінкарнації» змальовує своє бачення відомих людей. Вона почала тільки два місяці тому, але виставила всі колекції за увесь період свого творчого життя.

У США тернополянка Оксана Танасів приїхала у 2004 році. Ще в Україні вона отримала дві освіти – психологічну та бізнесову. А от художньої освіти мисткиня, робити якої зараз продаються в середньому за 6 тис. дол., не має.

«Я взагалі малюю з дитинства, тому що в мене батько дуже гарно малює, і він привчив мене до мистецтва», – повідомила вона.

Свій шлях у Сполучених Штатах Оксана розпочала прибиральницею, потім знайшла роботу няні. Та увесь цей час думала, як отримати освіту у США. У підсумку поступила до університету Коннектикуту, та здобула ступінь бакалавра. Він відкрив для неї нові можливості – Оксана знайшла роботу менеджера з дизайну інтер’єрів. Проте і про своє хобі ніколи не забувала.

«Приходячи з роботи, я певний час приділяла сім’ї. Коли в мне був вільний час, я займалася мистецтвом, адже воно давало мені віддушину, це була якоюсь певною мірою терапія», – розповіла художниця.

За словами Оксани, вона вперше зрозуміла, що її мистецтво цінують, коли її сусіди почали просити продати їм картини. Це була картина «Квітковий сад». Сусідка американка прийшла і сказала, що хоче її купити. Оксана продала це полотно за 150 дол. Коли вона почала продавати картини, то зрозуміла, що це може бути бізнес.

З цим розумінням прийшов і діловий підхід до розвитку власного бренду. Оксана почала брати участь у різноманітних виставках та шоу у Нью-Йорку. І так низка галерей запропонували їй співпрацю.

«У мене є агенти з продажу, і я шукаю ще більше агентів. Звичайно, в мене є галерея, яка представляє мене в Нью-Йорку і в Палм-Біч. Я працювала до пандемії в Ванкувері та Лондоні», – розповіла Оксана.

Минулий рік в умовах пандемії був для неї дуже продуктивним. Зокрема Оксані вдалося поглибити проєкт «Код Україна».

«У мене думка засіла зробити українську вишивку, як такий сильний потужний декоративний елемент, але в модерному варіанті. Приблизно це сталося 2014 року. Я хотіла показати, що Україна є, існує. Що Україна як держава дуже сильна. Що українська культура – то є древня цивілізація, починаючи з Трипілля. Я  винайшла ту техніку. Вона об’єднує елементи колажу, малюнку. Срібний і золотий листок, чорнила я використовую для того, щоб робити ці трипільські символи. Мова Трипілля – то мова графічна. І багато американців захоплюються, і їм цікаво про це знати», – поділилася свої баченням Оксана

Анна Переходько, кураторка відділу живопису Українського музею у Стенфорді, де два роки тому Танасів презентувала свій «Код Україна» громаді Коннектикуту, заважила, що їй подобається, що Оксана втілює свою любов до українського народного мистецтва.

«Як під лупою розглядає візерунки з ужиткового мистецтва, наближує, розкладає їх на окремі деталі, розкодовує, перекладає мовою сучасного мистецтва», – сказала вона.

У сюжеті йдеться, що від самого початку Оксана намагалася виходити за межі української громади та промотувати своє мистецтво і для американців. Зраз мисткиня працює над новим проєктом – колекцією світлових інсталяцій, де використовується символіка «Коду Україна». Планує художниця розвивати та власну галерею.

Нагадаємо, українка Тетяна Ходаківська працює режисеркою монтажу у другій столиці американського кінематографа – Нью-Йорку. Вона вже закінчила роботу над стрічкою «Світанок третього дня» за мотивами оповідання Едгара По «Падіння дому Ашерів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-