Українська громада в Берліні відвідала Шевченкову вербу

Українська громада в Берліні відвідала Шевченкову вербу

Фото
Укрінформ
У Берліні з нагоди 207-ї річниці з дня народження українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка дипломати посольства України у ФРН спільно з представниками української громади вшанували пам’ять про великого Кобзаря, відвідавши Шевченкову вербу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України у ФРН.

Під час заходу голова Центральної спілки українців Німеччини Людмила Млош наголосила, що великий Тарас Шевченко є справжнім уособленням України. Він залишив поколінням українців великий скарб, велике слово, і його твори залишаються актуальним і дотепер. перечитуючи будь-яку з поем чи віршів Тараса Шевченка, розумієш, наскільки слова його є пророчими та досі актуальними, ніби він це писав до тих подій, що зараз проходять в Україні. Вона також зачитала безсмертні твори геніального поета.

Фото: посольство України у ФРН
Фото: посольство України у ФРН

Також Млош нагадала присутнім про історію висадження Шевченківської верби у Берліні.

У 1961 році в соту річницю перепоховання Кобзаря в Каневі українські письменники привезли з Казахстану й урочисто висадили в Стрийському парку Львова пагінець верби Шевченка, що була ним особисто посаджена й вирощена на сухій землі Мангишлаку. З метою збереження дерев нащадків Тарасової верби президія Координаційної Ради за погодженням з дирекцією Стрийського парку підготувала для передачі українським громадам за кордоном 200 пагінців нащадків верби, висадженої Тарасом Шевченком у засланні.

У 2014 році у центральній частині німецької столиці на березі річки Шпрее з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у рамках акції «Тарасова верба», започаткованої Українською Всесвітньою Координаційною Радою, був висаджений пагінець-нащадок Шевченкової верби. Акція передбачала висадження пагінців в місцях поселення української діаспори по всьому світу. Таким чином за активної підтримки та координації членів української громади на дипломатів Посольства пагінець дістався й німецької столиці та був урочисто посаджений 9 березня 2014 року. На жаль, у 2016 році вандали вирвали з корінням молодий пагінець верби та зламали металеву огорожу, що мала захищати деревце. Згодом на тому ж місці була висаджена нова верба, біля якої вже щороку проходить церемонія вшанування пам’яті Кобзаря.

Фото: посольство України у ФРН
Фото: посольство України у ФРН

Своєю чергою під час церемонії вшанування пам’яті радник-посланник Посольства України у ФРН Ростислав Огризко зазначив, що завдяки великій постаті українського народу Тарасу Шевченку Україні у важкі часи вдалося зберегти себе як державу, а також захистити свою українську мову. І наше завдання як нащадків великого Кобзаря – продовжувати цю справу, бо вона ще не завершена. Ми повинні працювати далі, щоб наша держава ставала сильнішою та впевненішою.

Фото: посольство України у ФРН
Фото: посольство України у ФРН

Нагадаємо, у центрі Риги біля пам’ятника Тарасу Шевченку, прикрашеного прапорами України та Латвії, відбулась урочиста церемонія з нагоди 207-річчя від дня народження Кобзаря. Також урочисті заходи відбулися у ЛитвіПольщіВірменіїПівнічній МакедоніїКитаї та Узбекистані. А в італійському місті Флоренція відкрили пам'ятник Шевченку.

Фото: посольство України у ФРН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-