Українці у світі відзначили День української писемності та мови і написали радіодиктант

Українці у світі відзначили День української писемності та мови і написали радіодиктант

Укрінформ
День української писемності та мови відзначили 9 листопада українці в різних країнах світу і приєдналися до написання ювілейного ХХ Радіодиктанту національної єдності.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Світовий конґрес українців, українські посольства, консульства, українські громади у світі.

«Світовий конґрес українців та об’єднана українська діаспора усього світу приєднуються до відзначення Дня української писемності та мови, який символічно припадає на день вшанування пам’яті Нестора-Літописця. Українські громади з Австралії, Канади, ОАЕ, Туреччини та багатьох європейських країн писали диктант національної єдності», - йдеться на сторінці СКУ в Фейсбуці.

«Долучайтеся до традиції, слухайте, пишіть диктант самостійно https://youtu.be/5m2OGDb7YPc та проходьте самоперевірку вже завтра на http://ukr.radio/», - зауважили в СКУ.

Напередодні Світовий конґрес українців закликав українців у світі долучитися до написання XX Радіодиктанту національної єдності. «Вже 20-й рік у День української писемності та мови тисячі українців беруть участь у флешмобі й приєднуються до події по всьому світу. Багато світових українських громад пишуть Радіодиктант національної єдності і навіть пандемії не під силу зупинити цю традицію», - зауважили в СКУ.

У День української мови та писемності в Світовому конґресі українців з вдячністю згадали всіх освітян з українських суботніх та недільних шкіл, адже їхня самовіддана праця допомагає берегти та плекати рідну мову з покоління в покоління. На Фейсбук-сторінці СКУ пропонується, зокрема, переглянути історію голови Світової координаційної виховно-освітньої ради Світового конґресу українців Оксани Левицької, якою вона поділилася на віртуальному форумі «Єднаємось Україною» 17 жовтня.

Азербайджан

Посольство України в Азербайджанській Республіці подякувало всім українцям Азербайджану, які приєдналися до написання радіодиктанту. В дипустанові висловили вдячність азербайджанським студентам, які вивчають українську мову в Бакинському слов’янському університеті та викладачам української мови кафедри слов’янської філології.

«Мова – важлива ознака національної ідентичності, культури й історії народу», - нагадали в посольстві.

Румунія 

З нагоди Дня української писемності та мови в Румунії провели онлайн-конференцію за участю голови Союзу українців Румунії Миколи-Мирослава Петрецького, почесного консула України в Монреалі Євгена Чолія, представників Союзу українців Румунії з регіонів країни, де компактно проживає українська громада, представників депутатського корпусу та центральних органів влади Румунії, а також викладачів та студентів навчальних закладів, де вивчається українська мова. Про це повідомляється на сторінці посольства України в Румунії в Фейсбуці.

Тимчасовий повірений у справах України в Румунії Паун Роговей наголосив на важливість збереження й розвитку української мови, ідентичності та цивілізаційного вибору українського народу як в Україні, так й у всіх куточках світу, де живуть українці.

«Як парость виноградної лози, Плекайте мову… Чистіша від сльози вона хай буде…», - зазначив керівник Посольства України в Румунії словами українського поета Максима Рильського.

Республіка Північна Македонія

Посольство України в Скоп'є разом з закордонними українцями Північної Македонії написали разом Радіодиктант 2020. «Радіємо такій чудовій нагоді у #ДеньУкраїнськоїПисемностіТаМови писати українською, дякуємо Українському радіо та Національній бібліотеці України Ім. В. І. Вернадського за таку ініціативу!», - зазначили на сторінці дипустанови в Фейсбуці.

Казахстан

На теренах Казахстану разом з дипломатами Посольства в РК ювілейний диктант національної єдності писали українці Нур-Султана, Павлодара, Петропавловська, Караганди, повідомляється на сторінці українського диппредставництва в Фейсбуці.

Болгарія

Сьогодні викладачі і студенти української філології Софійського університету імені Св. Климента Охридського, представники української громади та співробітники посольства України приєдналися до щорічної акції та старанно писали диктант.

«Мова - це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу» - процитували в Посольстві України в Болгарії Олеся Гончара.

Словенія

У рамках заходів з нагоди Дня української писемності та мови посол України в Словенії Михайло Бродович та співробітники посольства вшанували 226-ті роковини з дня смерті відомого українського поета та філософа Г.С.Сковороди.

«Наша мова є духовною скарбницею всього українського народу, вона є генетичним кодом всієї української нації. Плекаймо й бережімо нашу мову солов’їну, бо без неї не буде нашої Батьківщини!», - зазначається на сторінці дипустанови в Фейсбуці.

Читайте також: Українці у Мінську відзначили День української писемності та мови

Ліван

До написання ювілейного ХХ Радіодиктанту національної єдності долучилося також посольство України в Ліванській Республіці. Під час прямого телевізійного включення з телеканалом UΛ: Перший посол  Ігор Осташ зазначив, що участь українців з Лівану в радіодиктанті є дуже символічною, оскільки ліванська земля є батьківщиною фінікійської писемності, від якої походить і українська.

ОАЕ

В ОАЕ українці до Дня української писемності провели мовну вікторину і вже втретє написали радіодиктант, повідомляється на сторінці української школи в ОАЕ «Софія» (м. Дубай) в Фейсбуці.

«Трохи незвично було зібратися для написання не в приміщенні школи, а в режимі відеоконференції. Але це не зіпсувало святкового настрою! Українці з Дубаю, Абу-Дабі, Рас-аль-Хейми, Аджмана, Шарджі та Аль-Айна об’єдналися разом на цей мовний флешмоб», - зазначається в дописі.

Окрім написання диктанту, учасники заходу насолоджувалися теплим родинним спілкуванням. Згадували тих людей, які формували й розвивали українську літературну мову, а також ділилися власними прикладами творення нових українських слів. «Мова живе й буде жити, допоки нею розмовляємо ми й наші діти!», - зауважується в соцмережі.

В рамках онлайн-святкування пролунав вірш про українську мову, записаний учасниками української громади в ОАЕ, а священник о. Степан навіть продекламував проникливу поезію про мову, яку він написав ще в ті часи, коли українська мова зазнавала утисків та гонінь. Всі, хто писав диктант, ділилися своїми враженнями й емоціями, а також слухали і співали українські пісні.

Зазначається, що цьогоріч у школі активно готувалися до написання радіодиктанту: писали тренувальні роботи, провели урок української мови для дорослих, щоб пригадати ухвалені в 2019 році зміни до Українського правопису. Педагогиня Інна Мелешко разом з учнями презентувала спільну роботу «Наша шкільна родина на інтерактивній карті», щоб показати, що, незважаючи на відстань між нами, ми всі гуртуємося в нашій школі навколо рідного слова. А вчителька Тетяна Співаковська навіть створила вікторину-челендж у Kahoot!, щоб в ігровій формі закріпити нові правила. Її переможців вже названо, вони отримають у подарунок книжки від відомого українського письменника і справжнього знавця українського слова Мирослава Дочинця та інших авторів.

Як зазначається, тих, хто в ОАЕ найкраще написав диктант, у школі обіцяють нагородити 11 листопада книжками. Для цього потрібно надіслати свої диктанти на адресу школи «Софія» sophiaukrschool@gmail.com до 23:00 10 листопада.

Угорщина
Радіодиктант писали також українці в Угорщині, зокрема, в гімназії Св. Маргарити в Будапешті. 2020, повідомила на своїй сторінці в Фейсбуці голова громадського об'єднання «Товариство української культури в Угорщині» Ярослава Хортяні.
Ювілейний радіодиктант написали також в Грузії, Республіці Кіпр, Португалії, Південно-Африканській Республіці, Польщі, Чорногорії, Німеччині, Кенії тощо.

Фото: Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България, Посольство України в Азербайджанській Республіці, Embassy of Ukraine in Romania/Посольство України в Румунії, Embassy of Ukraine in the Republic of North Macedonia, Украинаның Қазақстандағы Елшілігі / Посольство України в Казахстані, Embassy of Ukraine in the Republic of Slovenia, Embassy of Ukraine in Lebanon/Посольство України в Лівані, Українська школа в ОАЕ / Ukrainian School in the UAE, Szlava Huk - в Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-