СКУ підтримує заклик ООН до Росії негайно звільнити захоплені кораблі України та моряків

СКУ підтримує заклик ООН до Росії негайно звільнити захоплені кораблі України та моряків

Укрінформ
Світовий конґрес українців підтримує заклик ООН до Росії негайно звільнити захоплені кораблі України та моряків.

Про це йдеться на сайті СКУ.

«Світовий конґрес українців (СКУ) вітає та підтримує рішення морського трибуналу ООН від 25 травня 2019 р. про те, що Росія повинна повернути Україні три українські морські кораблі та звільнити 24 затриманих моряків, які були захоплені нею в листопаді 2018 р.», - йдеться у повідомленні.

У СКУ також закликали міжнародне співтовариство посилити санкції проти Росії у відповідь на продовження і посилення нею порушень міжнародного права.

“Російським кораблям слід заборонити вхід до всіх портів світу, поки Росія не виконає це рішення. Це ще один приклад продовження порушень Росією міжнародного права та прав людини”, - заявив президент СКУ Павло  Ґрод.

Читайте також: Морський трибунал дав правову оцінку агресії РФ - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний трибунал з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити три українських військових судна, а також 24 захоплених українських моряків. Обидві сторони повинні представити Трибуналу звіт про виконання рішення не пізніше 25 червня 2019 року.

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катера "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які слідували з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони знаходяться в СІЗО в Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії обходитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права із запитом щодо зобов'язання Росії звільнити захоплені військові кораблі і повернути їх під український контроль, припинити кримінальне переслідування 24 полонених моряків, а також звільнити їх і повернути в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-