Морський трибунал дав правову оцінку агресії РФ - Гройсман

Морський трибунал дав правову оцінку агресії РФ - Гройсман

Укрінформ
Рішення щодо захоплених Росією українських моряків, яке сьогодні ухвалив Міжнародний трибунал, є правовою оцінкою дій агресора.

Про це прем’єр-міністр Володимир Гройсман написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Правда на нашому боці. Агресор має це зрозуміти та, врешті-решт, понести заслужене покарання”, - наголосив він.

Гройсман висловив сподівання, що українські моряки і українські кораблі, захоплені в Азовському морі, мають повернутися додому.

“За це рішення ми боролися - коли наші моряки потрапили в полон. Їх життя, свобода і здоров`я - найвища цінність”, - підкреслив він і запевнив, що боротиметься за кожного українця, який потрапить у біду.

Читайте також: Клімкін назвав "млявою і беззубою" заяву МЗС РФ про рішення морського трибуналу

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні Міжнародний Трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі - "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" - та повернути їх під контроль України, а також звільнити 24 захоплених українських моряків.

В МЗС України наголошують, що затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та за загальним міжнародним правом.

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-