Українці Фінляндії провели творчу зустріч з Андрієм Курковим

Українці Фінляндії провели творчу зустріч з Андрієм Курковим

Фото
Укрінформ
Творча зустріч відомого українського письменника, президента ПЕН-клубу України Андрія Куркова з українською громадою Фінляндії відбулася в Гельсінкі.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла активістка Інна Сухенко.

«Вечір спілкування з Андрієм Курковим був сповнений різноманітними дискусіями: від проблем книжкового видавництва в Україні до джерел натхнення самого автора у роботі над твором. Громада також дізналася про діяльність українського ПЕН-клубу в країні та за її межами, про його роль у формуванні українського інформаційного простору та проекти протистояння фейковим новинам, мові ворожнечі», - розповіла Сухенко. 

Зокрема, жвавою видалася дискусія про функції української мови у просуванні позитивного образу України за кордоном, про роль української літератури у контексті діалогу культур, серед яких – розвіювання страхів та руйнування стереотипів про українців, усвідомлення самим українцями своєї гідності та потенціалу.

Зустріч актуалізувала нагальні питання книговидання на сучасному етапі – дигіталізація літератури, комерціалізація творчості, проблеми піратства, шляхи виходу української літератури на європейський ринок. А поширення україномовних творів на полиці бібліотек та книгарень Фінляндії – проблема, яка знайшла негайний жвавий відгук в аудиторії.

Проте, найбільш емоційним видалося обговорення саме творчої діяльності письменника, твори якого, романи, самим автор характеризовані як «чорні комедії із соціальним фоном», у сукупності створюють соціально-політичний портрет часів.

Під час зустрічі не оминули політичного компоненту, згадали про російську агресії на території України, про складне питання українських політичних в’язнів у РФ, окремо обговорили різні аспекти інформаційної політики України сьогодні.

«Така зустріч з сучасним майстром слова з України підкреслила важливу роль сучасної літератури в культурній дипломатії держави. І дуже символічно вийшло що саме в такій спосіб – позитивно світла атмосфера зустрічі, сніжно-сонячна погода за вікном - почалися для української громади Фінляндії святі для нас Шевченківські дні», - підкреслила активістка.

Зустріч з популярним письменником була організована 5 березня Товариством українців у Фінляндії за підтримки Посольства України в Фінляндії.

Нагадаємо, напередодні 28 лютого - 4 березня у Ризі проходили дні Української книги, з участю великої представницької делегації з Україні, до якої входив і Андрій Курков.

Фото – Наталі Шень

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-