У Раді хочуть визначитися з пріоритетами розвитку української культурної дипломатії

У Раді хочуть визначитися з пріоритетами розвитку української культурної дипломатії

Укрінформ
Найближчими тижнями буде організовано робочу зустріч профільних комітетів Верховної Ради, міністерств і національних інститутів задля визначення пріоритетів розвитку української культурної дипломатії.

З такою ініціативою виступила у четвер голова Комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко на брифінгу, присвяченому 100-річчю української культурної дипломатії і аналізу тогочасних дій уряду у цій сфері, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я б хотіла найближчими тижнями провести зустріч представників Українського інституту, Інституту книги, Інституту національної пам’яті, Українського культурного фонду, профільних комітетів Верховної Ради, Міністерства культури, Міністерства інформаційної політики і МЗС для того, щоб координувати свої зусилля для розвитку української дипломатії», - сказала Гопко.

За її словами, культурна дипломатія нині відіграє одну з ключових ролей як для презентації України за кордоном, так і для самоідентифікації українського народу. «Вона не лише презентує світові Україну, але й допомагає нам самим ставати більш соборними всередині країни, усвідомлюючи свою ідентичність, історичну і культурну спадщину», - зазначила депутат.

Вона підкреслила, що Україна докладає чимало зусиль, аби протидіяти російській агресії, в тому числі переконуючи світ у необхідності санкцій щодо Росії, а також для надання Україні необхідної допомоги у відновленні територіальної цілісності. І в цьому контексті вкрай важливим, за словами Гопко, є достукатися саме до громадян європейських країн, США і країн Великої сімки, в тому числі через мистецтво і культуру, аби вони були готові і надалі відстоювати наші інтереси.

«Я думаю, що вже зараз культурна дипломатія має стати укріпленням суб’єктивізації України на міжнародній арені. Ми повинні показати через свою культуру, історію, мистецтво ще раз світові нашу приналежність до європейської цивілізації», - наголосила депутат.

Читайте також: Бренд Ukraine NOW презентували у Польщі, Німеччині та Чехії

У цьому контексті Гопко звернула увагу також на важливість розробки Міністерством закордонних справ чіткої стратегії зовнішньо-політичної діяльності України на найближчі кілька років, де одну з ключових ролей слід надати саме культурній дипломатії. За її словами, Європа уже перевтомилась від війни, тому світові Україну слід презентувати як націю з понад тисячолітньою історією і неймовірно багатою культурною спадщиною, котра може неабияк збагатити саму Європу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-