У Львові презентують фільм про українського викладача у Бразилії Богдана Війтенка

У Львові презентують фільм про українського викладача у Бразилії Богдана Війтенка

Укрінформ
У Національному університеті "Львівська політехніка" відбудеться презентація фільму "Урок тиші" про життєвий шлях у Бразилії українського професора Богдана Війтенка.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі університету.

"Сьогодні Богдан Війтенко повертається у стіни своєї першої alma mater, завдяки режисерові з Бразилії Чельсо Фонтао та його фільму "Урок тиші". Пізнаймо нашого земляка, одного з тих, завдяки яким, у світі знають про Україну", - повідомили організатори.

Також зазначається, що після перегляду відбудеться спілкування з режисером фільму.

Захід пройде у четвер, 29 листопада, о 14:00 в актовій залі головного корпусу (ІІ поверх) Львівської політехніки за адресою: вул. С. Бандери, 12, Львів.

Богдан Війтенко (1921-1985) закінчив факультет хімії у Львівській політехніці. На його долю випали трагічні роки Голодомору 1932-1933 років.

В 1943 році були примусові роботи в місті Щецин (Польща), а наприкінці ІІ Світової війни Богдан Війтенко опинився у таборі для біженців у місті Ауґсбурґ (Німеччина). Саме в Німеччині він познайомився з тодішнім президентом Українського вільного університету, українським філософом Володимиром Шаяном. Здається, саме ця зустріч стала доленосною й відкрила для хіміка Богдана Війтенка дорогу до філософії, яку він потім вивчав у Мюнхені (Німеччина).

Після ІІ Світової війни вони двоє виїжджають до Великобританії, де Війтенко ще більше рухається в напрямку свого наукового зацікавлення, з яким його й пов’язують сьогодні в далекій Бразилії, яка згодом стала його домівкою.

В Бразилії професор Богдан Війтенко відомий перш за все як ініціатор запровадження практики трансцендентної медитації в середніх школах.

Богдан Війтенко був дослідником філософії індуїзму та санскриту, володів 14 іноземними мовами, викладав в провідних університетах Німеччини та Великобританії, а також Бразилії.

Був членом руху боротьби за незалежність України, підписав важливий історичний документ – маніфест "Я звинувачую Сталіна", який було надіслано до Міжнародного суду ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-