Активісти Латвії привітали українського режисера Олега Сенцова з днем народження

Активісти Латвії привітали українського режисера Олега Сенцова з днем народження

Відео
Укрінформ
Громадські активісти Латвії різних національностей записали низку привітань до українського режисера Олега Сенцова у зв’язку з його 42-м днем народження. 

Відео з привітанням виставлено на акаунті у Фейсбуці організації "Товариство підтримки України".

"Ми, люди різних національностей, об’єднані гаслом Слава Україні!, вітаємо Олега з Днем Народження!" - анонсувала вітання активістка організації Тетяна Лазда.

Представники української діаспори, латиські активісти, російські та білоруські політичні емігранти в Ризі побажали Сенцову досягнення поставлених цілей і якнайшвидшого звільнення.

Читайте також: У Києві сьогодні відбудеться акція до дня народження Сенцова

Нагадаємо, 11 травня 2014 року українського режисера Олега Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово.

Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи.

З вимогою звільнення Олега Сенцова до російської влади зверталися представники української кіноспільноти, уряд України, Європейська кіноакадемія; кінорежисери зі світовим ім’ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте, все було марно.

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму. У лютому 2016 його етапували до Якутії, а з листопада 2017 Олег Сенцов перебуває у виправній колонії «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

17 січня 2016 року Чеський кінематографічний і телевізійний союз FITNESS нагородив Сенцова спеціальною премією журі. 26 квітня 2017 року в Нью-Йорку (США) українському режисеру заочно вручили премію американського ПЕН-клубу імені Барбари Голдсміт «Свобода писати».

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів. Наразі українська влада та світове співтовариство роблять все можливе, аби український кінорежисер повернувся на батьківщину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-