На Форумі української молоді діаспори з'ясовували, що потрібно для інтеграції України в ЄС

На Форумі української молоді діаспори з'ясовували, що потрібно для інтеграції України в ЄС

Фото
Укрінформ
22 серпня учасники Форуму української молоді діаспори разом з експертами на засіданні обговорювали залучення інвестицій та розвитку бізнесу в Україні, а також з'ясовували, що потрібно для інтеграції Української держави в Європейський Союз.

Під час дискусії на тему "Залучення інвестицій та сприяння бізнесу в Україні з допомогою закордонного українства" молодь мала змогу поспілкуватися з провідними представниками бізнес-кіл України та світу, передає сайт Дніпровської міської ради.

"У кожній країні, де є громадяни України, люди, які ідентифікують себе з Україною, український уряд та бізнес мають можливість без проблем налагодити співпрацю, бо українці за кордоном можуть представляти інтереси і країни в цілому, і окремих бізнесменів. Я переконаний, що за молоддю – майбутнє України та її економіки. Молодь України та молодь діаспори разом може вивести країну на новий, кращий рівень", – зазначив під час сесії очільник Україно-іспанської торгово-промислової палати Михайло Петруняк.

Віце-президент Міжнародної торгової палати ІСС Тарас Демкура наголосив на тому, що українська діаспора повинна сприяти налагодженню зв’язків українських та зарубіжних компаній: "Насправді закордонні компанії зацікавлені у співпраці з Україною. Але перемовини вони хочуть вести із людьми, які знають мову, знають ментальність. У цьому може допомогти діаспора, а особливо – молодь".

"Я дуже сподіваюся, що всі питання, які ми з вами обговорюємо, та пропозиції, які напрацюємо за підсумками роботи на сесіях, вплинуть на ухвалення рішень на законодавчому та виконавчому рівнях в Україні. Я впевнений, що разом ми зможемо зробити усе потрібне для процвітання нашої країни", – вважає віце-президент Торгово-промислової палати України Валерій Король.

Пізніше, того ж дня, відбулася друга загальна сесія на тему "Світове українство в євроінтеграційних процесах та міжнародній дипломатії".

Перед початком сесії президент СКУМО Мирослав Гочак зазначив, що багато світових політиків мають українське походження і цей потенціал необхідно використовувати, чого зараз майже не відбувається. Далі перейшли до обговорення ролі української діаспори в євроінтеграції України. Зокрема, українці з-за кордону сприяли наданню безвізу для нашої країни.

"Це успіх і наших діаспорян. Ми переконували уряди деяких держав, що, незважаючи на гібридну війну з Росією, українці заслужили безвізовий режим. І ми це отримали. Ми також доклали чималих зусиль, щоб Нідерланди передумали і підписали Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, яка має запрацювати 1 вересня", – зазначила речник української громади в угорському парламенті та перший заступник президента Світового конгресу українців (далі – СКУ) Ярослава Хортяні.

Наступний крок у євроінтеграції України, вважає вона, – вступ до НАТО, а потім і до Європейського Союзу. І тут також необхідна допомога діаспори, яка зможе донести до європейських країн інформацію про потенціал України.

На думку представників української діаспори, перед повною євроінтеграцією Україна має стати економічно сильною державою.

"Перемогою Євромайдану скористався Путін. Він відхопив Крим, веде війну на Донбасі. Але прагнення бути частиною Європи – органічне для українського народу, і європейська спільнота це відчула. Зараз Європа – наш союзник", – зазначив голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний.

Також діаспора може сприяти залученню в Україну іноземних інвесторів, вважають народні депутати, які брали участь у зібранні.

"Ми готові надавати іноземним інвесторам повне сприяння. Ми запрошуємо їх і захищатимемо їхні інтереси. Україна – це надійний і щирий партнер", – сказав парламентар Олег Барна.

Крім того, народні депутати підготують звернення до СКУМО та СКУ з проханням оцінити ефективність роботи послів України в інших державах.

Нагадаємо, 21 серпня у Дніпрі розпочався VII Форум української молоді діаспори, який організовує Світовий конгрес українських молодіжних організацій (СКУМО). Він триватиме до 26 серпня і збере близько 700 діаспорян із понад 20 країн світу – Литви, Естонії, Фінляндії, Угорщини, Німеччини, Пакистану та ін. У Дніпрі форум відбувається вперше.

Фото: dniprorada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-