За масштабами як у Другу світову: Ташева про вивезення росіянами культурних артефактів з України

За масштабами як у Другу світову: Ташева про вивезення росіянами культурних артефактів з України

Укрінформ
За масштабами вивезення російськими окупантами культурних артефактів з територій України сьогоднішня ситуація нагадує Другу світову війну. Це війна проти української та татарської ідентичності на території півострова.

На цьому наголосила постійна представниця Президента в Криму Таміла Ташева під час міжнародної конференції United for Justice – United for Heritage, передає кореспондент Укрінформу.

"Те, що ми бачимо протягом останніх 10-ти років, масштабами вивезення артефактів нагадує Другу світову війну", - сказала Ташева.

За її словами, війна, яка триває вже 10 років, - це війна проти української та кримськотатарської ідентичності на території Криму.

Читайте також: Шмигаль: Понад 20 тисяч памяток культури перебуває під російською окупацією

В Криму, наголосила постійна представниця Президента в АРК, налічувалося 1,2 млн музейних предметів, які розміщені у 26 музеях. Також на півострові знаходилося 3 тисячі 772 пам'ятники світової цивілізації. Понад 150 тисяч культурних об'єктів, в тому числі 8 тисяч об'єктів нерухомості, додала вона, зараз зареєстровані за російським законодавством. Росія на початку окупації законодавчо зафіксувала і включила ці об'єкти до єдиного державного реєстру об'єктів культурної спадщини народів Росії та намагається привласнити ці артефакти, уточнила Ташева.

Вона нагадала, що будівництво фортифікаційних споруд на туристичних об'єктах у Криму загрожують цілісності цих культурних пам'яток, що у Ханському палаці у Бахчисараї, - він претендував на включення до списку культурних пам'яток ЮНЕСКО, замість так званої реставрації відбувається його незаконна перебудова.

Читайте також: Внаслідок війни втрати у секторі культури та туризму склали $19,6 мільярда - Шмигаль

"Ми готуємося до когнітивної деокупації Криму, а також працюємо над поверненням культурних артефактів, вивезених з окупованих територій. Це велика робота, яка залучає українських та міжнародних спеціалістів. До моменту звільнення окупованих територій дуже важливо об'єднати зусилля в цьому напрямку, - підкреслила Ташева.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, з 24 лютого 2022 року по 25 січня 2024 року РФ зруйнувала або пошкодила 902 об’єкти культурної спадщини у 17 областях України. З них пам’яток національного значення – 124, місцевого значення – 708, щойно виявлених – 70.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-