Група Першого грудня: для виборів директора Мистецького Арсеналу необхідна нова комісія

Група Першого грудня: для виборів директора Мистецького Арсеналу необхідна нова комісія

Заява
Укрінформ
Ініціативна група “Першого грудня” та виконавчої ради Українського ПЕН вимагають створити нову конкурсну комісію для обрання генерального директора національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал».

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві членів групи "Першого грудня" і Українського ПЕН.

"Ми вимагаємо створити нову конкурсну комісію (для обрання директора "Мистецького Арсеналу" - ред.) за прозорими принципами, з легітимним та чесним представництвом громадськості та провести новий конкурс за процедурою, яка відповідає принципам прозорості, доброчесності та фаховості й викликатиме довіру в суспільстві", - підкреслюється у заяві.

Читайте також: Перша керівниця УКФ Юлія Федів очолила hromadske

Її ініціатори зазначають, що вони стурбовані процедурою щойно проведеного конкурсу на обрання генерального директора "Мистецького Арсеналу". "Ми бачимо серйозні порушення процедури та принципів доброчесності, що послаблюють довіру до організації конкурсу та його результатів. Найбільші застереження у нас викликає процес обрання представників громадськості до конкурсної комісії", - звертають вони увагу.

Український ПЕН та група «Першого грудня» нагадали, що конкурс на посаду директора "Мистецького Арсеналу" не відбувся з формальних причин: жоден кандидат не набрав достатньої для перемоги кількості голосів. Однак вони вважають, що конкурс водночас "мав значні порушення та викликав велику недовіру в суспільстві", і тепер є можливість виправити ситуацію.

Ініціатори заяви також нагадали про схожі проблеми в Українському культурному фонді та в Центрі Довженка, а також про ситуація навколо Українського інституту.

Читайте також: Гостиний двір фінансуватиметься за рахунок «Великої реставрації» - Ткаченко

Як повідомляв Укрінформ, конкурсна комісія 6 липня не змогла обрати нового директора Мистецького арсеналу, тож було оголошено повторний конкурс.

Під час голосування жодна з кандидатур не отримала необхідних 5 балів. Водночас найбільшу кількість голосів – 4 з 9 – отримав ексміністр культури часів Януковича (2010-2012 роки) Михайло Кулиняк, чинна директорка "Мистецького Арсеналу" Олеся Островська-Люта отримала 3 голоси, а Наталія Заболотна та Ірина Кислян - по одному голосу. Комісія вирішила провести новий конкурс, однак коли він відбудеться, наразі невідомо.

"Мистецький Арсенал" є флагманською українською інституцією культури, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва – від сучасного мистецтва, нової музики й театру до літератури та музейної справи. Головною будівлею інституції є Старий арсенал – пам’ятка історії та архітектури національного значення загальною площею понад 60 тис. метрів. Загалом Національний комплекс займає площу понад 10 гектарів, окрім Старого арсеналу, охоплює частину історичних оборонних валів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-