Читаємо нон-фікшн: 15 новинок до Форуму Видавців

Читаємо нон-фікшн: 15 новинок до Форуму Видавців

Огляд
Укрінформ
18-22 вересня 26 Book Forum збере у Львові любителів книжок, творців літератури та професіоналів видавничої справи. 

Підготували для Вас 15 книжок жанру нон-фікшн, які цього року пропонують українські видавництва на фестивалі.

"Суперспоживачі. Швидкий шлях до зростання бренду" Едді Юн

Серед споживачів кожного товару й користувачів кожної послуги є особлива категорія. Це ті любителі кросівок, у яких їх — десятки пар. Фанати спорту, що носять футболки з логотипом улюбленої команди. Ті, на кого не впливає ціна і хто купує товар заради емоцій та смислів, які транслює ваш бренд. Їх може бути небагато, але ці 10 відсотків — найпотужніша категорія ваших клієнтів (своєрідні суперспоживачі), яка дасть вам більшу частину прибутку. Як налагодити зв’язок із цією суперлояльною аудиторією? Чому навіть маленькому бізнесові варто насамперед будувати стосунки саме з нею? Як перетворити звичайного покупця на суперлояльного?

"Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи" Сергій Плохій

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.

"Подорож людини: генетична одіссея" Спенсер Веллз

Наше сьогодення сповнене питань про наше минуле. Шукаємо зв’язку зі своїми пращурами, далекими Адамом та Євою з африканської савани. Відстежуємо шлях, який подолали їхні діти, перш ніж заселити майже всі куточки землі та стати батьками сучасної цивілізації. Маємо купу запитань, відповіді на які містяться в нас — у генетичному коді, цьому унікальному джерелі інформації. 

Ця книжка — не про походження людини, а про її надзвичайну подорож з Африки, місця свого народження, до віддалених куточків Землі: від появи сучасних людей до наших днів. Звертаючись до генетики, як до карти наших мандрів залишається скласти пазли докупи та завершити цю картину. Безумовно, кожна подорож повинна мати початок… Готові дізнатися, як почалися ми?

Читайте також: Форум Видавців: 20 новинок художньої літератури

"Гадки не маємо. Подорож невідомим Всесвітом" Деніел Вайтсон, Хорхе Чем

Історія науки — це історія безперервних революцій, які щоразу відкривають нам очі на довколишній світ. Чи зародилося б розумне життя, якби не вимерли динозаври? Чи існують інші виміри? Із чого складається 95 % Всесвіту? Ви не знайдете в цій книжці точних відповідей на ці запитання. Навіть більше — ви не знайдете їх ніде. Але те, що ми досі не знаємо багатьох фундаментальних істин, означає, що попереду нас чекають неймовірні відкриття.

Ця дотепна книжка проведе крізь ще не розкриті таємниці фізики, космології та астрономії. Вона покаже, як мало ми знаємо про наш Всесвіт, і водночас допоможе трохи краще зрозуміти, як усе влаштовано.

Читайте також: Перечитати спеку: 20 книжок для літньої відпустки

"Уроки влади" Франсуа Олланд

В "Уроках влади" Франсуа Жерар Жорж Ніколя Олланд оцінює свою діяльність на посаді президента Франції, ділиться думками з політичних питань. Він не збирається більше бало­туватися у президенти, відійшов від влади і отримав повну свободу відверто розповідати все, що вважає за потрібне, не тільки про політику, а й про своє особисте життя.

Читайте також: Форум Видавців: 20 новинок художньої літератури

Для українського читача ці спогади особливо цікаві сторін­ками, де Франсуа Олланд, перший з «нормандської четвірки», розкриває подробиці перемовин у Мінську, що призвели до підписання Мінських домовленостей.

"Тім Кук. СЕО, що вивів Apple на новий рівень" Ліендер Кені

Після смерті Стіва Джобса більшість людей вважали, що Apple приречена. Однак компанія не просто втрималася на плаву, а й суттєво зросла та збільшила прибутки. Усе це під керівництвом нового СЕО — Тіма Кука, колишнього операційного директора Apple. На момент призначення Кук залишався в тіні. Він майже не давав інтерв’ю, не знімався в жодних промороликах і загалом був нікому не відомим. Ніхто ані в Apple, ані поза її межами не вважав його лідером, який був потрібен компанії. Чому саме його Джобс обрав наступником? Як Куку вдалося пом’якшити корпоративну культуру Apple, зберігши позиції компанії? У чому унікальність лідерства Кука?

Читайте також: «Наш формат» на Книжковому Арсеналі: 25 книжок, які зроблять вас кращими

"Коротка історія пияцтва" Марк Форсайт

Навіщо первісні мавпи спустилися з верхівок дерев на землю? Як шамани доби неоліту спілкувалися з духами предків? Чому шумери вважали пиво сакральним напоєм? Як пиячили в давньогрецькому симподії, середньовічній британській таверні або салуні на Дикому Заході? Чому стародавні єгиптяни вірили, що пиво врятувало людство? А як поводилася єгиптянка, яка бажала провести ніч у галасливому пивному закладі? Чому алкоголь пробуджує почуття звірячого голоду та статевого потягу? Чому царів, фараонів, шаманів і вікінгів ховали з речами для застілля? Навіщо американці розбавляють джин і віскі? Чому в сучасній Британії алкоголь до полудня – моветон?

"П'ятий ризик" Майкл Льюїс

Яких очікувати наслідків, коли контроль в уряді отримають люди, що гадки не мають, як він функціонує?

"Вибори закінчилися,- пригадує Елізабет Шервуд-Рендалл, колишня заступниця міністра енергетики.- Трамп переміг. Однак далі запала тиша". В інших міністерствах усе було аналогічно: призначені Трампом урядовці або взагалі не з'являлися на роботу, або, коли таки з'являлися, не знали анічогісінько про свої нові обов'язки. Деякі просто викидали інформаційні бюлетені, підготовані для них.

У Міністерстві сільського господарства раптом згорнули такі важливі програми, як продовольчі картки для малозабезпечених і шкільні сніданки. В Міністерстві торгівлі не набрали персоналу, щоб нормально провести перепис населення 2020 року. А в Міністерстві енергетики, яке управляє міжнародними ризиками атомної галузі, не призначили достатньо інспекторів, щоб виводити з чорного ринку уран, поки він не потрапив до терористів.

Головна причина всіх цих халеп - войовниче невігластво. Коли хочеться відгородитися від складних проблем, легше взагалі в них не вникати. Є свої переваги у неуцтва і свої недоліки у знання. Знання ускладнює життя. Додає клопотів людині, яка воліє звести широкий світ до свого вузького світогляду. Блискуча книжка Майкла Льюїса розкриває читачам "машинне відділення" американського уряду, роботу якого підважили власні недалекі очільники.

Читайте також: Читаємо на вихідних: 13 книжок червня

"Сім вечорів" Борхес Хорхе Луїс

"Сім вечорів" – сім публічних лекцій Борхеса, які він прочитав у театрі "Колізей" (Буенос-Айрес, Аргентина) у травні – червні 1977 року; тематика яких, як і автор – "чудодійно перетнули межі свого часу і культури". І кожна з них – витвір мистецтва, шедевр красного письменства і філософський трактат, глибоке дослідження цінностей і сенсів, які створювала світова культура впродовж тисячоліть. Усі разом вони – Борхесівський інтертекст про сутність художніх методів, уяви, сну і мислення, філософську систему буддизму і кабали, лабіринти людської історії, рефлексії про сліпоту і життя з нею.

"Остання імперія. Занепад і крах Радянського Союзу" Сергій Плохій

Аналіз розсекречених документів та інтерв’ю з безпосередніми учасниками подій наштовхують на висновок: крах СРСР не був результатом діяльності спецслужб Сполучених Штатів, навпаки, американські лідери боялися раптового колапсу радянської держави, який міг затягти Євразію в політичний та економічний хаос. Називаючи розпад СРСР “роботою Америки”, політичні діячі США переоцінили власний потенціал у знищенні та перебудові іноземних режимів. Автор упевнений: американська роль у розвалі Союзу була міфом, який роздували на догоду діячам американської зовнішньої політики та прихильникам імперського реваншу в Росії. Україна стала ключовим гравцем у драмі розвалу Союзу й не тільки здобула незалежність для себе, але й показала шлях до державності менш рішучим республікам, як-от Білорусь та Казахстан.

Читайте також: "Старий Лев" на Книжковому Арсеналі: 20 книжок для літньої відпустки

"Листи до сина" Дмитро Стус, Василь Стус

Що спонукає батьків ділитися власним досвідом зі своїми дітьми? Естафета від покоління до покоління кожну сотню років набуває нових форм і глибин, але мета та сама: пошук близькості, застереження від помилок і небезпек, імпульс для виростання. Батьки незалежно від обставин мусять навчити своїх дітей жити в реальному світі.

Нині листи Василя Стуса до сина Дмитра — не просто історія родини, це частина епохи, непересічна складова становлення нашої ідентичності. Іншої можливості, ніж писати листи, у поета не було. Не кожен батьківський досвід буває почутим. Але Стусів став "класикою", яка сьогодні набуває нових значень.

"Історія мистецтва від найдавніших часів до сьогодення" Стівен Фартінг

Це ґрунтовне видання ознайомить читача зі світовими шедеврами архітектури, скульптури, живопису, концептуального мистецтва. Написана відомими мистецтвознавцями й істориками культури, яскраво ілюстрована книга допоможе скласти уявлення про найзнаковіші твори. Автори простежують еволюцію художнього мислення з давніх часів до сьогодення, супроводжуючи статті хронологічною шкалою, що полегшує орієнтування у відповідному історичному контексті.

Читайте також: Видавництво "Віват" на Книжковому Арсеналі: 20 новинок

"Як втратити країну. Сім кроків від демократії до диктатури" Едже Темелкуран

Навіть якщо ви вирішите триматися якомога далі від політики, прибічники популізму все одно знайдуть вас. Озброєні власним набором цінностей і технологій, вони проникають до урядів і керують життями мільйонів, маскуючи диктатуру під демократію. Дебати, домовленості, аргументи та контраргументи — на прикладі різних країн Едже Темелкуран простежила загальну картину зростання правого популізму й визначила "сім кроків лідера-популіста" — сім кроків, щоб перетворитися з блазня на диктатора. Авторка поєднала досвід держав, які вже постраждали від цього божевілля, з досвідом західних країн, чий опір триває. Політичний світ потребує співпраці та глобального діалогу. Він вимагає реальної демократії, а не її ерзаців. І саме ця книжка скромно закликає розпочати цю розмову.

"Сара" Лоренза Тонані, Роберта Дзета

Біографія Сари Джессіки Паркер, представлена у формі книжки з ілюстраціями. Головна роль Керрі Бредшоу в телесеріалі "Секс у великому місті" принесла Сарі Джессіці Паркер світову славу і долю, яку важко уявити. Після закінчення зйомок серіалу Сара Джессіка Паркер продовжувала свою кар’єру актриси, водночас втілюючи кілька своїх проектів з гуманітарних питань, культури та бізнесу.

Читайте також: П’ять книжок для літнього читання від Білла Гейтса

"Історії хвороб. Дора. Шребер. Чоловік-щур" Зиґмунд Фройд

Психоаналітичні теорії Зиґмунда Фройда (1856—1939) справили безпрецедентний вплив на інтелектуальний розвиток усього ХХ століття. Геніальний винахідник і вчений для одних та безсоромний обмовник людства для інших, Фройд усе життя з наполегливістю та ретельністю класичного науковця рухався до своєї великої мети — зробити людину зрозумілішою для неї самої, навіть якщо для цього потрібно безжалісно зруйнувати її численні ілюзії та переступити через усталені суспільні цінності і табу. Критики психоаналізу, яких ніколи не бракувало, часто забувають, що від самого початку кар’єри Зиґмунд Фройд був передовсім лікарем-практиком, який вибудовував свої теорії на твердій основі реальних клінічних випадків, а своє завдання бачив у тому, щоб полегшити страждання пацієнтів, допомігши їм позбутися патологічних симптомів та фобій. Пропоноване видання містить три з найвідоміших "історій хвороб", описаних Фройдом, які дають змогу читачеві зазирнути за куліси психоаналізу й безпосередньо зануритись у ту "роботу тлумачення", з якої пізніше постали більш узагальнені постулати психоаналітичного вчення.

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-