«Наш формат» на Книжковому Арсеналі: 25 книжок, які зроблять вас кращими

«Наш формат» на Книжковому Арсеналі: 25 книжок, які зроблять вас кращими

Огляд
Укрінформ
Підготували добірку із двадцяти п'яти найцікавіших новинок на «Книжковому Арсеналі 2019» від видавництва "Наш Формат".

«Щоденник книгаря» Шон Байзелл

Фото: @katemolochko

«Щоденник книгаря» описує рік із життя букіністичної книгарні в Шотландії. Перед нами постають безлюдні пагорби, кілометри піщаних пляжів, мальовничі гори й вікторіанські маєтки. Ми опиняємося в крамниці із сотнею тисяч книжок, що ледве зводить кінці з кінцями. Над нею нависає примара всюдисущого Amazon, який ще дужче розростається й витісняє маленькі книгарні. У всьому цьому маневрує Шон Байзелл, який мав шаленство та сміливість придбати крамницю й долучитися до на перший погляд романтичної професії книгаря. Автор розповідає про найцікавіші замовлення, про невпинні суперечки з працівниками, про розмови з найрізноманітнішими клієнтами — буркунами й натхненниками, людьми, які життя не тямлять без книжок, і тими, що шукають привід посваритися.

«Витоки політичного порядку. Від прадавніх часівдо Французької революції»

Френсіс Фукуяма

Кожній розвиненій державі властиві три компоненти: ієрархічна структура влади, підзвітний уряд і верховенство права — у цьому переконаний філософ та політолог Френсіс Фукуяма. Гармонійне поєднання цих трьох властивостей, а також мінімальний рівень пов’язаності політичних еліт дають країні змогу повноцінно розвиватися у демократичному напрямку. Але чому не всім державам вдається подолати цей шлях? Як країни долають трансформаційний період? Чому деякі держави застрягають в авторитаризмі? Які історичні передумови для такої ситуації?

Читайте також: Видавництво "Віват" на Книжковому Арсеналі: 20 новинок

«Політичний порядок і політичний занепад. Від промислової революції до глобалізації демократії» Френсіс Фукуяма

Вивчення розвитку людських суспільств не зводиться до каталогізації видатних постатей, подій, конфліктів і політичних рішень. Щоб зрозуміти основні процеси та поворотні моменти, слід дослідити, як виникали, змінювалися й занепадали політичні інститути — переконує професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма. У другому томі своєї праці він аналізує, як розвивалися та взаємодіяли держава, право й демократія протягом останніх двох сторіч. Автор простежує, чому в одних країнах вдалося встановити демократичні уряди, яким властива відповідальність і підзвітність, а в інших — ні, а також описує небезпечні ознаки, що можуть вказувати на занепад розвинених демократій. Українське видання виходить зі спеціальною передмовою автора.

«Ейнштейн. Життя і всесвіт генія» Волтер Айзексон

Атмосфера початку XX століття була наелектризована бунтарським духом новизни: Пікасо, Джойс, Фрейд. У цей ряд постатей, які зламали традиційні уявлення, можна вписати й Альберта Ейнштейна — генія, що перевернув наше розуміння фізики. Ця інтелектуальна подорож почалася 1895 року, коли шістнадцятирічний Альберт поставив собі питання: що ми побачимо, якщо летітимемо поруч із променем світла. А вже через 20 років створив одну з найкрасивіших теорій в історії науки — загальну теорію відносності — та вивів найвідоміше рівняння Е = mс 2.

Цю докладну біографію написано після відкриття всіх архівів Ейнштейна. Автор аналізує науковий шлях й особисте життя фізика і показує, як творчість, нонконформізм, свобода та безмежне захоплення наукою переплелися в цій особистості.

Читайте також: Лист Ейнштейна про Бога продали на аукціоні майже за $3 мільйони

«Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо»

Уля Рослінг, Ганс Рослінг, Анна Рослінг-Рьонлюнд

Ми схильні драматизувати життя навколо нас. Яка частка людей у світі живе в злиднях? Скільки сучасних дітей вакциновано? Скільки років навчаються дівчата з бідних країн? Інформація про ці факти постійно циркулює навколо нас, але навіть високоосвічені люди відповідають на них неправильно. Викладачі університетів, журналісти, експерти, директори мультинаціональних компаній, нобелівські лауреати часто показують слабкі результати. Навіть шимпанзе, які обирали б відповіді випадково, справляються краще. Ба більше, помилки тяжіють до одного напрямку — світ страшніший, жорстокіший і безнадійніший, ніж є насправді. Очевидно, причина не в поінформованості чи інтелекті. Усе це — ірраціональне мислення й драматичні інстинкти, що примушують людей згущувати фарби.

«Тут клює. Відверті історії українського бізнесмена» Дмитро Томчук

Український бізнес — це не проста прогулянка. Він формувався у жорстких умовах: коли розвалювалися старі економічні зв’язки та створювалися нові. Тому й уроки, які він дає, — безжальні й унікальні. У цій книжці інвестор Дмитро Томчук ділиться власними спостереженнями, які він накопичив протягом десятків років підприємництва — від 90-х до сьогодні. Як зробити так, щоб гроші працювали на вас? Чи можна довіряти партнерам? Коли потрібна дискусія, а коли — одноосібні рішення? І, зрештою, чому попри всі труднощі варто розбудовувати власну справу в Україні?

Це наповнена гумором, самоіронією і складними реаліями книжка розповість не лише про те, як вести бізнес у нашій країні, а й про життя навколо нас.

Читайте також: ВСЛ на Книжковому Арсеналі: 20 книжок для літньої відпустки

«Криза урбанізму. Чому міста роблять нас нещасними» Річард Флоріда

Сучасні міста колонізували заможні й успішні люди, залишивши далеко позаду жителів сіл і містечок. Хаби, коворкінги і хайтек-інновації поглинули парки, магазини та кав’ярні. Розбудова міст і міських районів призвела до нестримного збільшення орендних плат і концентрації багатства. У цій книжці економіст і соціолог Річард Флорида розглядає кризу, що спричинила нинішній тип урбанізації.

«Ніколи не йдіть на компроміс. Техніка ефективних переговорів» Тал Рез, Кріс Восс

Життя — це серія постійних переговорів. Ми домовляємося про ціну на вживане авто, про заробітну платню чи те, хто виконуватиме хатні справи в нашій сім’ї. Фактично це єдиний прийнятний спосіб добитися чогось від іншої людини. Кріс Восс понад 20 років працював переговорником ФБР зі звільнення заручників та вів надскладні перемовини з немислимо високими ставками. Після завершення кар’єри він зрозумів, що прийоми, які напрацювали він і колеги, можуть так само ефективно застосовуватися в будь-якій сфері та будь-яких стосунках. Чому емоції, а не логіка є основою результативних переговорів? Коли можна тиснути на співрозмовника, а коли — проявити виваженість? Які запитання ставити, щоб виграти час?

У цій книжці колишній агент ФБР Кріс Восс із допомогою журналіста Тала Реза пропонує набір методик, що навчать бути сильним переговорником, допоможуть відстоювати власну позицію і водночас будувати позитивні стосунки з людьми.

Читайте також: “Зникнення президента”, “Дурна кров” та “Вальс гормонів”. Книжкова полиця

«Прокрустове ложе. Філософські та життєві афоризми» Насім Ніколас Талеб

Ми схильні заганяти себе в рамки. Підлаштовуватися під знайомі думки, ніколи не перечити собі. Самі того не помічаючи, ми втискаємо будь-яку неочікувану інформацію в прокрустове ложе зрозумілих категорій. У цій книжці, написаній у формі афоризмів, Насім Талеб провокує нас відкинути межі. Кожен афоризм — це закінчена одиниця, що примушує поглянути на буденні думки під іншим кутом.

Своїми парадоксальними твердженнями автор виштовхує нас зі знайомої зони оцінок і суджень про людські взаємини, розум, помилки, а також про стійкість та крихкість кожного створіння.

«Як говорити з дітьми про гроші» Рон Лібер

Розмовляти з дітьми про гроші — для багатьох батьків це незручна або закрита тема. Ми або боїмося, що виростимо закоренілих матеріалістів, або просто соромимося говорити відверто. Але фінансова грамотність — це дуже потрібна навичка в житті не тільки дорослої людини, а й підлітка. Крім того, за допомогою цих розмов можна прищепити дитині цінності, які вийдуть далеко за межі матеріальних стосунків, — щедрість, дбайливість, допитливість, терпіння й ощадливість. У якому віці говорити про гроші? Як визначити й пояснити, що таке «забагато» або «достатньо»?

Автор цієї книжки показує, як розмовляти про кишенькові гроші, підробіток, подарунки, покупки телефонів, планшетів чи іграшок, а також про уміння заощаджувати, ділитися й витрачати.

Читайте також: Найочікуваніші книжки 2019 року від видавництва «Фоліо»

«Як керувати урядом. На користь громадян і для спокою платників податків»

Майкл Барбер

Найважливіший компонент роботи політиків— це реалізація обіцянок. Якщо люди при владі постійно не дотримуються своїх слів, демократія опиняється під загрозою, переконує автор цієї книжки Майкл Барбер. Він понад два десятиліття провів на державній службі та став ініціатором заснування відділу в британському уряді, що контролював виконання реформ, під час другого прем’єрства Тоні Блера. У цій книжці автор пропонує поглянути на роботу виконавчої влади зсередини назовні — із позиції самого уряду.

Барбер аналізує виклики, із яким стикалися уряди на різних континентах, виявляє схожі для різних країн проблеми та пропонує інструменти для їх подолання.

«Рік продуктивності. Експерименти з часом, увагою та енергією» Кріс Бейлі

Справжня пристрасть життя автора цієї книжки — продуктивність. Він випробовував на собі найрізноманітніші методики та зрештою вирішив поставити експеримент: на рік відклав усі справи і почав перевіряти на собі мислимі й немислимі техніки підвищення ефективності. Протягом 365 днів він поглинав усю інформацію, яку міг знайти, медитував по 35 годин на тиждень, прокидався о 5:30, жив у повній ізоляції, спілкувався з гуру продуктивності, та в результаті описав найдієвіші техніки.

Автор виокремлює методики, що допоможуть кожному боротися із прокрастинацією, фокусуватися на важливих завданнях, продуктивно працювати і знаходити час для себе.

Читайте також: Що читають видавці? Топ-5 книг від очільників українських видавництв

«Екскурсія математикою. Як через готелі, риб, камінці і пасажирів зрозуміти цю науку» Стівен Штроґац

Математика — це не прісний набір формул. Вона скрізь, якщо знати, куди поглянути. Як розгледіти синусоїди у смужках зебри? Що таке «математика матраців»? Як кидки в баскетболі пояснюють основи лічби? У цій книжці автор проведе математичну екскурсію: від рівня садочка до університетського, даючи можливість будь-кому розібратися в цьому предметі й полюбити його.

«Військово-морська міць та її межі» Максим Паламарчук

Протягом століть на морі точилося протистояння. Нідерланди, Британія, США, Японія та інші держави боролися за титул володарів морів та океанів. Той, хто його здобував, не лише перетворював контроль над морем на капітал, але й отримував серйозні важелі впливу на світову політику. Як поставали та занепадали найпотужніші флоти світу? Що таке дипломатія канонерок? Як зміниться війна на морі у XXI столітті?

У цій книжці фахівець з безпекових досліджень Максим Паламарчук пояснює, як броненосці, дредноути, авіаносці ставали інструментами впливу на світовій арені, а також аналізує, як найпотужніші держави вплітають свою морську міць у ширший контекст політичної стратегії.

Читайте також: Найочікуваніші книжки 2019 року від видавництва «Фабула»

«Фізика часу. Усе відбувається зараз» Річард Мюллер

Час впливає не лише на наше сприйняття повсякдення, але й на функціонування об’єктів, які нас оточують. Наприклад, система GPS, яка допомагає нам орієнтуватися, — не могла б працювати коректно, якби ми не розуміли дивовижних властивостей часу та його зв’язків із простором, великими швидкостями та гравітацією. Яким чином час розтягується чи стискається? Що означає, коли ми кажемо: час плине? Як можна описати поняття зараз?

У цій книжці фізик Річард Мюллер детально пояснює, що таке час, у чому суть цього явища з точки зору фізики, а також змальовує образ того, що означає поняття теперішнього моменту.

«12 правил життя. Як перемогти хаос» Джордан Пітерсон

Чесноти не можна підмінити толерантністю, а відсутність чітких моральних ідеалів пояснити повагою до думки інших, переконує канадський психолог Джордан Пітерсон. За його словами, людям потрібна система цінностей, яка допомагає наповнити життя сенсом, боротися із безнадією, відчаєм та хаосом. Кілька років тому Пітерсон почав активно спілкуватися на популярному сервісі Quora. Якось у відповідь на запитання одного з користувачів «Що найкориснішого про життя мусить знати кожен?» він описав правила, якими має керуватися людина. Ці правила стали надзвичайно популярними, а його лекції та виступи спровокували серйозну суперечку в інтелектуальних колах світу.

У пропонованій книжці Пітерсон представляє свої контроверсійні ідеї у вигляді мотиваційних порад, підкріплюючи їх аргументами з біології, літератури, міфології, психології. Автор критикує покоління двотисячних за нігілізм, наголошує на розвитку індивідуальності, а також переконує — головне правило життя полягає у тому, що кожна людина мусить узяти на себе максимально посильну відповідальність за власне життя, суспільство і світ.

Читайте також: Що читати на вихідних: 9 грудневих новинок українських видавництв

«Просвітництво сьогодні. Аргументи на користь розуму, науки та прогресу»

Стівен Пінкер

Люди часто забувають про факти та статистичні дані, піддаючись впливу гучних заголовків і скандальних промов. Песимізм, цинізм і нігілізм пустили міцне коріння в сучасному суспільстві. Політики часто спекулюють тим, що всі ми живемо у злиднях, але завтра буде краще. Когнітивіст, професор Гарвардського університету Стівен Пінкер переконує — ми вже зараз живемо в найкращий період світової історії.

У своїй книжці доктор когнітивістики доступно пояснює, чому такі ідеали Просвітництва, як розум, наука та гуманізм, заклали підвалини сучасного процвітання, а здатність співпереживати й мислити раціонально допомогла нам еволюціонувати і стати людиною розумною. Тож коли хтось укотре скаже, що світ котиться в прірву, а прогрес давно почав працювати не на користь людства, — попросіть його навести кілька аргументів.

«Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК» Девід Райх

Історія науки показує, як небезпечно бути переконаним у тому, що знаєш істину. Усі помилки — починаючи від уявлення, що Земля пласка, а Сонце обертається навколо неї — мають стати для нас попередженням і навчити піддавати сумнівам інформацію та не довіряти стереотипам. Генетик Девід Райх переконаний: геномна революція стрімко ламає наші уявлення про минуле. Чим ми відрізняємось одне від одного? Що таке ідентичність? У своїй книжці дослідник описує сучасні відкриття, пов’язані з вивченням і порівнянням стародавньої та сучасної ДНК.

Читайте також: В Японії хочуть редагувати ДНК людини

«Пасивний заробіток. Як перетворити ідею на гроші за 27 днів» Кріс Ґільбо

Підприємець Кріс Ґільбо все життя міняв підробітки як рукавички. Він пробував себе в усьому — від імпорту кави до розробки сайтів. Кожна нова справа давала йому досить пристойний заробіток, а також навчила простої істини: реалізувати свої ідеї не так складно. Не має значення, ким ви працюєте і чи плануєте звільнятися з основної роботи. Ви можете почати реалізовувати проект навіть не маючи багато грошей, купу вільного часу чи спеціальної освіти.

«Его — це ворог» Раян Голідей

Ми звикли звинувачувати інших у власних проблемах і поразках. Але часто найзапекліший ворог успіху живе всередині нас — наше его. Це зверхність, нездорова віра у власну важливість, зацикленість на собі, які не дають нам рухатися вперед, опановувати нові навички, креативити чи налагоджувати відкриті стосунки з людьми. Утім его можна підкорити. Історія знає багато одержимих геніїв-візіонерів, які перекроювали світ відповідно до свого бачення. Однак її також творять люди, які ставлять важливу мету вище за власне визнання.

Автор переконає вас, що стриманість і скромність дають упевненість та відкривають можливості, щоб змінювати світ, а також навчить скерувати ваше его в потрібне русло, показавши приклади таких непохитних реалістів, як Елеонора Рузвельт, Бенджамін Франкліна чи Анґела Меркель.

Читайте також: MustRead на Новий рік та Різдво: 20 святкових книжок

«Небеса на землі» Майкл Шермер

Усвідомлення нашої смертності й недосконалості породило безліч вірувань та постійно підштовхує до наукових досліджень щодо змолодження людини. У різних формах люди прагнуть духовного безсмертя на небесах, фізичного безсмертя на землі чи можливості вдосконалення тут і зараз. Світські філософи та вчені шукають способів радикального продовження життя, письменники-фантасти сперечаються про майбутнє людства, мрійники-утопісти намагаються створити для нього ідеальні умови, песимісти пророкують загибель цивілізації, а диктатори й демагоги експлуатують усі ці страхи.

У цій книжці популяризатор науки Майкл Шермер аналізує ключові історичні, антропологічні, психологічні концепції, які пояснюють смерть, розповідає, хто були ті люди, які першими усвідомили свою смертність, і як це розуміння привело до створення міфів та релігій.

«Міфи про охорону здоров'я» Генрі Мінцберґ

Нарікання на систему охорони здоров’я виникають у всіх країнах світу. Часто й самі проблеми схожі: керівництво надто відокремлене від реальної роботи, шаблонне лікування переважає над піклуванням, а фахівці бачать «пацієнта», а не людину. Як налагодити грамотний менеджмент у цій сфері? Чи можна керувати охороною здоров’я як бізнесом? Чи корисна в цій сфері конкуренція?

Читайте також: Форум видавців назвав найпрацьовитіші видавництва України

«Їжа для мозку. Наука розумного харчування» Ліса Москоні

Наш мозок — особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного — що він навпаки підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від «Альцгеймера»? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним?

У цій книжці нейродослідниця Ліса Москоні аналізує, що наука каже про харчування для здоров’я мозку, як раціон впливає на роботу цього органу й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла.

«Девід Рокфеллер. Мемуари» Девід Рокфеллер

Сім’я Рокфеллерів — одна з найбагатших та найвідоміших в американській історії. Постать та доля кожного члена цієї родини — унікальна. Девід Рокфеллер, онук відомого американського нафтового магната Джона Рокфеллера — старшого, багато років очолював Chase Bank, який у медіа інколи називали «банком Девіда». У своїх мемуарах банкір розповідає щиру історію свого надзвичайного життя.

Протягом останніх тринадцяти років банкір був главою сім’ї Рокфеллерів. Він багато подорожував світом, зустрічався з найвпливовішими світовими політиками — від Двайта Ейзенгавера до Фіделя Кастро, був відомий своїми потужними політичними зв’язками та глобалістськими поглядами.

Читайте також: Колекцію Рокфеллера пустили з молотка, вторгували $830 мільйонів

«Мета. Процес безперервного вдосконалення» Джефф Кокс, Еліягу Ґолдратт

Уявіть, що у вас є рівно три місяці, щоб вивести свій бізнес із кризи, або ж ви втратите все. Що ви робитимете? Ця книжка покаже, як вийти зі складної ситуації або вдосконалити вже діючу модель. Бізнес-роман Еліягу Ґолдратта, написаний у співавторстві з Джеффом Коксом, став класикою менеджменту та допоміг трансформуватися сотням компаній по всьому світу.

Книжка дозволить зрозуміти глобальні принципи, що застосовуються у виробництві, визначити та позбутися слабких місць вашого проекту і навіть перенести нові підходи у життя поза офісом. Автор не пропонує готові бізнес-поради, а подає захопливу історію про людей, які намагаються зрозуміти, що рухає їхнім світом, і як покращити цей процес.

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-