За участю Марини Порошенко відкрили виставку авангардиста Богомазова

За участю Марини Порошенко відкрили виставку авангардиста Богомазова

Фото
Укрінформ
У Національному художньому музеї України відкрився великий виставковий проект, присвячений творчості представника українського авангарду Олександра Богомазова.

Участь у відкритті виставки художника взяла дружина Президента України Марина Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Олександр Богомазов - видатний український митець, роботи якого стали частиною світової культури. Я хочу подякувати керівництву та працівникам Національного художнього музею України за таку чудову ініціативу, яку вони проводять для того, щоб популяризувати українське мистецтво, а найголовніше - це повернення із забуття видатних імен, тих, хто став частиною золотого фонду нашої національної культури", - сказала Марина Порошенко.

Читайте також: Марина Порошенко відвідала форумі "Дитяча Демократія"

Вона зазначила, що ще за життя Богомазов був один із видатних європейських футуристів, і його навіть називали "українським Пікассо".

"Сьогодні безліч його робіт знаходяться в музеях і в приватних галереях Лондона, Нью-Йорка, Токіо, Цюриха і багатьох інших міст, але дуже важливо, що сьогодні митець повертається в Україну і відтепер його будуть цінувати тут за його техніку виконання, за його теоретичні відкриття, за плідну викладацьку діяльність, за патріотизм і всесвітню славу, яку він здобув для України", - зазначила Марина Порошенко.

Читайте також: Марина Порошенко відвідала фотовиставку матерів загиблих воїнів

Як поінформувала куратор виставки, завідувач відділу мистецтва XIX - початку XX століття Олена Кашуба-Вольвац, на виставці "Олександр Богомазов. Творча лабораторія" представлено найповнішу версію творчості Богомазова. Роботи привезли з українських музеїв та приватних колекцій.

"Наголос у виставці ми зробили на аспекті, як відбувався шлях від думки митця до втілення у художній образ на папері або на полотні. До виставки було залучено багато колекцій, як державних так і приватних, у нас представлені твори Національного художнього музею, представлені твори центрального державного архіву музею літератури та мистецтва. Ми провели велику наукову роботу і знайшли відповідні ескізи до творів, які представлені в експозиції", - сказала куратор виставки.

За участю Марини Порошенко відкрили виставку авангардиста Богомазова \ Фото: president.gov.ua

На виставці музей представив відреставровану картину "Пилярі" 1927-1929 років, одну з ключових робіт Богомазова. У художника є дві картини в мальовничому циклі - "Робота пилярів", і друга - "Правщики пил" 1927-го року, що виставлена в основній експозиції музею. "Пилярі" були в напівзруйнованому стані в закритому спецфонді музею, її реставрація тривала майже три роки.

Третю картину циклу художник не встиг написати через передчасну смерть, але про неї відомо з численних ескізів, які представлені на виставці.

Виставка триватиме з 15 травня по 30 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-