Гузар, Малевич, Сорос: 10 книжок від видавництва

Гузар, Малевич, Сорос: 10 книжок від видавництва "Фоліо"

Огляд
Укрінформ
Пропонуємо десять новинок осені від видавництва "Фоліо" - на будь-який смак та для вибагливого читача.

"Про гріхи і чесноти" Любомир Гузар

Книжку про людські чесноти й пороки Блаженніший Любомир написав наприкінці свого земного буття. Він часто цікавився – як просуваються справи з підготовкою до друку, проте так і не встиг побачити її. У легкій і доступній манері автор ділиться власним баченням рис, притаманних окремій особистості та суспільству загалом, вказує, як позбутися вад, а також як розвинути в собі те краще, дароване нам Богом, що є в кожному з нас. Книжку ілюстровано дитячими малюнками, відібраними конкурсним журі. Розрахована на людей різного віку – усіх, хто цікавиться питаннями морально-етичного плану, проблемами людських відносин, психологією особистості та соціальною психологією.

"Казимир Малевич" Ігор Коляда

Відомий художник і теоретик живопису, по праву і за походженням — художник української землі, приналежністю до якої він пишався, і саме від неї взяв увесь свій талант і самобутність. Один із лідерів авангардистської течії початку ХХ століття, засновник і гуру супрематизму, він був співзвучний часові, своїми роботами кидаючи виклик старому, замість віджилого пропонуючи нове, комбінуючи сміливу яскравість контрастних фарб і просту геометрію форм свого "абстрактного" бачення навколишнього світу. Феномен Казимира Малевича у тому, що його інтуїтивні мистецькі пошуки та теоретичні узагальнення стали тим всепланетарним пророцтвом, яке визначає інтелектуальні творчі здобутки й наукові відкриття XXI ст...

Читайте також: П'ять серпневих новинок від "Фоліо"

"В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти" Томас Еріксон

"В оточенні ідіотів" — бестселер від шведського письменника, психолога з соціальних комунікацій, біхевіориста та особистого тренера Томаса Еріксона. Еріксон поділяє людей на чотири кольорові типи. Він описує логіку поведінки, темперамент, систему цінностей представників кожного з кольорів.

Чому одних людей ми розуміємо з півслова, а інших не розуміємо взагалі? Чому дуже успішні люди інколи здаються нам ідіотами і психопатами? Як подивитися на себе очима інших людей і навчитися розуміти навіть тих, хто на нас абсолютно не схожий?

"Сестри крові" Юрій Винничук

Події роману "Сестри крові" розвиваються в Ґданську, на українському корсарському кораблі "Стрибог", який полює на іспанські ґалеони, та, звичайно, у Львові. Діють в ньому  здебільшого ті самі герої, що й в романі "Аптекар", хоча з'явилися й нові. Однак якщо в "Аптекарі" головним героєм був лікар Лукаш Гулевич, то тут – Юліана, яка переодяглася на хлопця Лоренцо, щоб помститися вбивцям своєї сестри. 

З моменту, як у бернардинському монастирі виявлено "Біблію диявола", нею відразу зацікавилися і Папа Римський, і шведська королева Христина, і вони попри все намагаються отримати її.

Інтриги до сюжету додає прибуття до Львова іспанського принца Хуана, який наймає козаків для здобуття трону, та поява таємничого ордену Сестер святої крові.

Поєдинки, морські битви, замовлені вбивства… І все це на тлі відчайдушної оборони Львова від військ Богдана Хмельницького 1648 року. Цікаво ще й те, що вперше в літературі ці події описано не очима українців, поляків чи євреїв, а очима львів’ян.

Читайте також: Форум видавців: 10 гарячих новинок від видавництва "Віват"

"Вечір з кіно" Олег Яськів

Олег Яськів — директор "Центру митрополита Андрея Шептицького" Українського Католицького Університету. Доктор технічних наук, кінознавець. Засновник та редактор сайту "Простір кіно".

Ця книга, популярний путівник  світом кіно, пропонує короткі тексти, написані в оригінальному жанрі, що поєднує літературну есеїстику, філософські роздуми та кіноаналіз.  Автор розповідає про фільми майже двохсот режисерів різних континентів і періодів історії кіно. В Україні така спроба робиться вперше і буде цікава тим, хто хоче краще зрозуміти світ кіно.

"Сірі бджоли" Андрій Курков

…У селі Мала Староградівка, яке знаходиться в так званій сірій зоні, залишилися жити лише двоє  - пенсіонер сорока дев'яти років  Сергій Сергійович і його колишній однокласник Пашка. І вони, маючи абсолютно протилежні погляди на життя, змушені миритися, хоча до одного заходять в гості українські військові, а до іншого - сепаратисти. Головна турбота Сергійовича - як і куди з настанням весни відвезти подалі від війни своїх бджіл - всі шість вуликів. Відвезти туди, де не стріляють, щоб згодом у меду не було присмаку війни. Зібравшись у дорогу, бджоляр і сам поки не уявляє, які випробування чекають на нього і на його бджіл. Після не зовсім вдалої зупинки біля Запоріжжя він вирішує їхати з бджолами до  Криму, до татарина, з яким познайомився понад двадцять років тому на з'їзді бджолярів. Він навіть уявити собі не може, що літо, проведене в Криму, навчить його не довіряти не тільки людям, а й власним бджолам.

Читайте також: Форум видавців: 15 гарячих новинок від Видавництва Старого Лева

"Відкрите суспільство. Реформування глобального капіталізму" Джордж Сорос

Джордж Сорос — видатний американський мільярдер, мислитель і філантроп. Сороса вважають одним з найуспішніших інвесторів світу. Його світогляд сформувався під впливом філософських ідей Карла Поппера, зокрема його теорії відкритого суспільства. Від 1979 року Сорос активно сприяє просуванню ідей і практичному формуванню відкритого суспільства в різних регіонах світу через розлогу мережу своїх благодійних фондів.

Книга Сороса "Відкрите суспільство: реформування глобального капіталізму" (2000) є переглянутим і доповненим виданням його книги "Криза глобального капіталізму" (1998). В ній він зібрав головні ідеї свого життя, на яких ґрунтуються панівні принципи організації глобального відкритого суспільства.

"У степу під Авдіївкою" Олександр Вільчинський

Олександр Вільчинський – відомий український письменник, есеїст, журналіст. В основу його повісті "У степу під Авдіївкою" лягли особисті враження автора, який узимку 2016–2017 років перебував як рядовий боєць в одному з добровольчих підрозділів під Авдіївкою.

"Виявляється, навіть у п’ятдесят три багато чого можна відчути вперше, особливо, якщо ти вперше в житті потрапив на війну, до того ж добровільно…". Це про одного з головних героїв цієї книжки, бійця з позивним Луїс, у цивільному житті він був Роман Данилюк, працівник обласного архіву, який пішов захищати батьківщину, незважаючи на вік та слабке серце… Він та його побратими опинилися неподалік тієї самої легендарної "авдіївської промки". Вони тут, у степу, – штурмова рота та окрема тактична група. Тут у них перевалочний пункт, склад та лазарет в одному. І тут у них життя – із братерством, довгими філософськими бесідами, симпатіями і надіями. Вони всі різні. І їх єднає одне: "за плечима їхня база, побратими, Україна", а перед ними – "мішки з піском і шлагбаум… влада тьми, морок і Мордор…". І якщо вони не потрапляють на передову – то передова приходить до них…

Читайте також: 25 новинок до ювілейного Форуму видавців

"Шабес-гой"  Ескел Марк

Найбільшим багатством Лейби Кантолінського, власника невеликої майстерні на околиці польського Кельце, була його сім’я: дружина Рахель, син Давид і дві маленькі доньки – Ривка і Тойбе. Від'їжджаючи з дому лише на кілька днів, він і подумати не міг, що бачить їх востаннє, тому що наступного дня почнеться війна, німці окупують Польщу, а його рідні щезнуть в огні Голокосту.

Провоювавши шість років в Армії Крайовій, Лейба повертається до Кельце, яке вже цілком не те, що було до війни: із сорока тисяч євреїв, які жили в місті, в живих залишилося заледве двісті осіб, будинок Лейби зруйновано, і нема навіть могил, яким можна було б поклонитися. І тільки зустріч з Петриком – німим польським хлопчиною, який втратив батьків у перший день війни, повертає його до життя. Відтоді їхні долі дивовижно переплітаються. Їм разом доведеться пережити людську злобу і доброту, радість чудесного повернення Ривки, трагедію страшного погрому євреїв 1946 року і віднайдення нової Батьківщини

"Під небом Аустерліца" Наташа Влащенко

Найбільшою помилкою було б думати, що цей роман — твір "на злобу дня", художня реконструкція реальних подій. Насправді — це спроба розповісти про людину, котру ідеалізм практично привів до краху. Єдиною перешкодою на шляху до катастрофи є професія, справа, яку любить героїня.

Історія Мар’яни Морозової — це інсталяція напруженої, тривожної атмосфери останніх років в Україні.

Це роман не про політиків і їхнє оточення. "Під небом Аустерліца" — роман про те, як важко обирати свободу. Тому що якщо і варто нам з вами що-небудь зберігати, то тільки наш ідеалізм — єдину монету, за яку купується свобода.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-