Форум видавців: 15 гарячих новинок від Видавництва Старого Лева

Форум видавців: 15 гарячих новинок від Видавництва Старого Лева

Огляд
Укрінформ
Ювілейний 25-тий Форум видавців вже зовсім скоро - 19-23 вересня у Львові. Ми зібрали найочікуваніші новинки до Форуму видавців від Видавництва Старого Лева.

 "Вальс на прощання" Мілан Кундера

Вісім героїв зійшлися у містечку зі старосвітським чаром, поєднавшись у вальсі, що чимраз прискорюється: гожа медсестра, фантазер-гінеколог, заможний американець (святий і Дон Жуан заразом), славетний сурмач, колишній в’язень, жертва політичних чисток, що ось-ось має покинути цю країну… "Сон літньої ночі". "Чорний водевіль". Автор ставить у цьому романі дуже важливі питання, до того ж робить це з блюзнірською легкістю, яка дає нам змогу збагнути, що новітній світ позбавив нас права на трагедію.

Читайте також: 25 новинок до ювілейного Форуму видавців

"Чекаючи на Боджанґлза" Олів’є Бурдо

Цю фантасмагоричну історію неймовірного кохання своїх батьків син розповідає з власних спогадів і за допомогою татових щоденників. Його батьки кружляють у химерному танці під пісню "Містер Боджанґлз" у виконанні Ніни Сімон і залучають всіх довкола до цього святкування. Сміх, коктейлі, дивовижні вигадки й розваги, розмови про мистецтво, зневага до всього буденного — ось як вони провадять своє життя.

Мамина екстравагантність поступово занурює її все далі у глибини власних вигадок, а люблячий чоловік всюди йде за нею, переконаний, що справжнє безумство мають нести двоє. Навіть коли здається, що надії немає, у цій сповненій божевільного оптимізму і тихого смутку історії батько з сином готові на все, аби свято тривало далі.

"Історії, наклацані на друкарській машинці" Том Генкс

Том Генкс — зірковий голлівудський актор, володар двох "Оскарів", а віднедавна ще й чудовий письменник. Збірка "Історії, наклацані на друкарській машинці" складається з сімнадцяти оповідань, які відкривають читачеві різну Америку і різну американськість. Якісь оповідання змусять реготати до сліз, якісь розчулять і здивують. Герої Генкса вирушають на Місяць у саморобній ракеті, насолоджуються славою у Парижі під час промотуру блокбастера, намагаються втілити мрії у Нью-Йорку, грають у боулінг і займаються серфінгом. З 70-х років минулого століття Том Генкс колекціонує друкарські машинки (у колекції актора уже понад сотня вінтажних машинок), тож у кожному з оповідань є цікаві епізоди, пов’язані з ними.

Читайте також: Форум видавців: 10 гарячих новинок від видавництва "Віват"

"Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя" Майкл Катакіс

Ернеста Гемінґвея оточує чимало міфів. Справжній чоловік і безжальний мачо, алкоголік і котолюб, безстрашний мисливець, спокійний рибалка, геній, який пережив війну і "перетворив" її на літературу, самогубець і життєлюб. За цим образом часом неможливо розгледіти людину. Але коли на Гемінґвея дивитися крізь його власні слова і вчинки в контексті подій всього ХХ століття, історія його життя набуває нової глибини.

"Щоденник війни зі свиньми" Адольфо Бйой Касарес

"Щоденник війни зі свиньми" — вражаюча антиутопія, де політична сатира межує з фантастикою. Протистояння молодості та старості — одна з вічних тем. У цій книжці людська сутність постає водночас відразливо слабкою та неймовірно сильною, огидною в своїй абсолютній жорстокості й гідною захвату в сповненій мужності любові до життя.

Роман Адольфо Бйой Касареса, одного з найважливіших письменників іспано-американської літератури, близького Борхесового друга та співавтора, — це історія війни між молодими та літніми людьми. Це ключ до розуміння, чим може бути сучасна спільнота, де межу між правом, насиллям і самознищенням можна переступити за один крок.

"Світ не створений" Мирослав Лаюк

У романі, ніби в колючий дріт, з’єднано кілька історій. Він виводить з темного лабіринту, породженого питанням: "Усе — навіщо?" Серед розкиданих у часі ліній — і мистецький проект, який змушує здійснити одіссею від ромських таборів до чорнобильської зони й глибин пам’яті, образи та прощення. Тут і з’ява в Карпатах дивного світла, через яке скисає все молоко й наростає відчуття апокаліпсису. Тут і розмова з Махном про недостиглі волоські горіхи, а також її продовження біля руїн промзони в Лисичанську. Так само це історія кохання, що розпросторюється на Париж і Східну Європу — від революційного Києва до степів, наповнених вогнем, волею і смертю. Дехто з героїв добирається майже до кінця, доки через дріт не проходить струм і не відкидає у первісний хаос. Однак є й ті, хто знаходять своє осяяння, з якого постає новий світ. Читач може опинитися разом з першими чи другими.

Читайте також: П'ять серпневих новинок від "Фоліо"

"Церебро" Андрiй Бондар 

"Церебро" — нова збірка малої прози Андрія Бондаря, яка впроваджує читачів у химерний світ маленьких людських пригод. Випадкові зустрічі, типові ситуації, які трапляються в кожного, спонукають замислитись, ухвалити рішення, діяти. Особливість цих текстів у тому, що деякі з них списані з реального досвіду, а інші — цілком вигадані — суцільна макабра і фантасмагорія.

"#НАШІ на карті світу" Уляна Скицька 

"#НАШІ на карті світу" — це 80 історій про непересічних людей: українців за походженням чи місцем народження. Книжка журналістки Уляни Скицької — про #НАШИХ, людей, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають. Серед героїв книжки є добре знані Іван Пулюй, Соломія Крушельницька, Енді Воргол, Софія Яблонська, Казимир Малевич, Ігор Сікорський, Марія Примаченко. А є й ті, хто стане для читачів справжнім відкриттям: оскароносний мультиплікатор студії «Дісней» Володимир Титла; талановитий генетик, який розвинув теорію Дарвіна, Теодозій Добжанський; вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого у світі комп’ютера, Михайло Кравчук; донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi, Геді Ламар; легендарний воротар NHL Террі Савчук; харків’янин, який розшифрував писемність майя, Юрій Кнорозов. Ці люди надихають, і часом їхні біографії настільки дивовижні, що виникає думка: "Так буває лише в кіно".

Збірка короткої прози "Лялька. Оповідання про дитинство"

"Лялька. Оповідання про дитинство" — збірка короткої прози сучасних українських письменників. Ці твори — яскраві та щемкі, ніжні, а часом й болісні. Вони про світ дитинності, коли все бачиться й сприймається так по-особливому.

13 різних історій про час і стан, коли лялька — найліпша приятелька, дерева високі-високі, а звичайні речі перетворюються на казкові.

Автори: Галина Крук, Дзвiнка Матiяш, Лариса Денисенко, Оксана Луцишина, Маріанна Кіяновська, Людмила Таран, Ірина Савка, Вікторія Амеліна, Дорж Бату, Галина Вдовиченко, Іван Андрусяк, Олена Гусейнова, Богдана Матіяш.

Читайте також: Читаємо наших: 12 нових імен української літератури

Збірка есеїв "Нова Європа"

Що криється за популярним гаслом "Україна — це Європа"? Чи лише географічне розташування та історичний контекст, чи спільні цінності та схожа ментальність? Чи потрібно Україні членство в ЄС? Як наша держава може вплинути на розвиток Європи і водночас як може змінитися сама?

У збірці есеїв "Нова Європа" відомі українці-інтелектуали — історики, політики, журналісти, релігійні та громадські діячі — розповідають про своє бачення України та її місце в Європі. Вони діляться нетривіальними думками, які будуть цікаві і скептикам, і оптимістам, а також тим, хто намагається сформувати власну візію розвитку нашої країни.

До збірки увійшли есеї таких авторів: Альона Гетьманчук, Мирослав Маринович, Дмитро Кулеба, Світлана Пиркало, Олександр Щерба, владика Борис (Ґудзяк), Оксана Пахльовська, Володимир Єрмоленко, Ярослав Грицак, Віталій Портников, Микола Рябчук. Упорядниця Катерина Зарембо.

"Гра в музей" Наталія Космолінська , Ірина Магдиш

Про що можна говорити з дітьми в музеї чи галереї? Як бавитись, спілкуючись про мистецтво? Як перетворити похід у музей на незабутній спогад дитинства?

Наталія Космолінська та Ірина Магдиш підказують відповіді на ці та інші питання, цікаво та нестандартно розповідають про картини і скульптури, що експонуються у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького, пропонують різноманітні ідеї для родинного дозвілля та мандрівок цікавими місцинами Львівщини, а також діляться своєрідними асоціаціями до мистецьких творів: музикою, книжками, фільмами. Творять захопливу гру в музей! Ця книжка неодмінно сподобається дітям, батькам, педагогам і всім, хто любить мистецтво та мислить яскраво.

"Данка і Крак" Ігор Калинець

"Данка і Крак" — казка відомого українського поета-дисидента, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка Ігоря Калинця про дивовижну дружбу дівчинки і птаха.

Одного погожого дня до Данки завітав незвичайний гість — крук на ім’я Крак, який уміє розмовляти. Скільки цікавого з історії давнього Львова він їй розповів! Але, виявляється, птах, з яким так полюбила спілкуватися дівчинка, прилітає неспроста. Він розповідає їй про загадкового козака-характерника Купер’яна, таємницю якого Данці доведеться розгадати самій...

Читайте також: Girl power: 12 книжок про сильних жінок

"Розмови з донькою про економіку" Яніс Варуфакіс

Як пояснити нерівність народів та держав і чим може зарадити демократія? Світом керують гроші чи їх відсутність? Як працює економіка в ринковому суспільстві? Куди веде людство розвиток технологій і чи є в людини шанс залишитися людиною і вберегти планету від самої себе?

На ці та інші теми зі своєю 13-річною донькою Ксенею розмовляє відомий грецький економіст Яніс Варуфакіс. Пояснити просто й цікаво складні, але дуже важливі речі йому допомагають: цар Едіп та Ікар, Архімед, австралійсь­кі аборигени, доктор Франкенштейн, Фауст і навіть агент Сміт з культової "Матриці".

"Професор Астрокіт і неосяжний космос" Домінік Воллімен

Куди зникає Сонце вночі? З чого зроблені зорі та як вони виникли? Ми самотні у Всесвіті чи десь там, на далекій планеті, є ще один хлопчик або дівчинка, що дивиться в небо й розмірковує точнісінько про те саме? Наш Всесвіт дуже складний. Час відірватися від Землі й дослідити межі космосу!

Разом із мудрим професором Астрокотом ти дізнаєшся багато цікавого про планети, сонячну систему, галактики. Довідаєшся, як подорожувати неозорим космосом, якими мають бути скафандр і ракети, як функціонують супутники і що відбувається на Міжнародній космічній станції. Отож: "Задраїти люки й пристебнути паски безпеки!" — ми вирушаємо у захопливу мандрівку космічними просторами.

"Так багато всього" Майя Ганіш

Тварини, птахи, риби, квіти, транспортні засоби, продукти харчування та інструменти – це лише частина речей, які Майя Ганіш проілюструвала у своєму оригінальному та сучасному стилі. Це книжка-білінгва, українською та англійською мовами, яку можна розглядати година за годиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-