Календар на всю голову. 2 вересня

Календар на всю голову. 2 вересня

Укрінформ
У цей день після епохи талонів і купонів в Україні нарешті з'явилася національна валюта - гривня, а український футбольний клуб дебютував у єврокубках.

2 вересня 490 року до н.е. в місті Марафон греки перемогли армію перського царя Дарія I Великого. З гарною новиною в Афіни був відправлений воїн Фідіппід. Пробігши 42 кілометри, на головній площі столиці він вигукнув: «Радійте. Ми перемогли!», - і від знемоги помер. У його честь на відновленій Олімпіаді в Афінах (1896) відбувся забіг між Марафоном і Афінами. З тих пір марафон став обов'язковою частиною олімпійської програми.

2 вересня 911 року після успішного походу на Константинополь Київський князь Олег уклав перший міжнародний договір з Візантією.

2 вересня 1548 року в місті Венеції народився Вінченцо Скамоцці - останній видатний архітектор італійського ренесансу, найталановитіший учень Палладіо, який увійшов в історію архітектури як «батько класицизму».

Джерело: GeosNews
Джерело: GeosNews

2 вересня 1642 року англійський парламент закрив театри і заборонив будь-які уявлення, мовляв, видовища «часто висловлюють розгнуздану веселість і легковажність», в той час як треба направляти думки на «покаяння, примирення і звернення до Бога».

2 вересня 1811 року в Івано-Франківській області народився Іван Вагилевич - український поет, літературознавець, етнограф, перекладач, архівіст.

2 вересня 1818 року імператор Олександр I видав указ про створення особливого закладу по виготовленню паперових грошей. У Положенні про нове підприємство, що увійшло до складу Міністерства фінансів, говорилося: «Експедиція заготовляння Державних паперів засновується для виготовлення як асигнацій, так і всіх інших паперів з державним гербом».

2 вересня 1843 року в продаж надійшов перший номер британського журналу «The Economist». Його засновником, власником і головним редактором перші 14 років виступав капелюшний фабрикант, економіст-самоучка і політик Джеймс Вілсон. Постраждавши від фінансової кризи 1837 року він був переконаний: всі біди в економіці пов'язані з втручанням в неї держави і церкви. На цій хвилі він заснував «The Economist»: «The Political, Commercial, Agricultural and Free Trade Journal».

2 вересня 1856 року у Львівській області народився Володимир Левицький - український письменник і громадський діяч, видавець, літературознавець, почесний член товариства «Просвіта» (1925), член НТШ (1926).

2 вересня 1865 року в місті Дубліні помер Вільям Гамільтон - ірландський математик, механік-теоретик, фізик-теоретик, «один з кращих математиків XIX століття». Він відомий фундаментальними відкриттями в математиці (кватерніони, основи векторного аналізу, варіаційне числення, обгрунтування комплексних чисел), аналітичної механіки (гамільтонова механіка) і оптиці. Автор гранично загального варіаційного принципу найменшої дії, що застосовується в багатьох розділах фізики.

2 вересня 1870 року після поразки в битві біля міста Седана, французька армія капітулювала і здалася в полон прусським військам. Французький імператор Наполеон III зрікся престолу, Франція знову стала республікою. Втрати французів були величезні. У самому седані врятувалося 82 тис. солдатів - всім їм було наказано без єдиного пострілу здатися в полон. Прусська армія захопила 558 гармат, з яких 139 кріпаків і 66 тис. гвинтівок, її втрати склали всього чотири відсотки від особового складу.

Наполеон III / Джерело: Goroganin
Наполеон III / Джерело: Goroganin

2 вересня 1891 року в Київській губернії народився Павло Пилипович - український поет епохи Розстріляного відродження, літературний критик, громадський діяч, професор, перекладач з французької, латинської та російської мов. За рішенням окремої трійки Ленінградського обласного управління НКВС СРСР 3 листопада 1937 року в карельському урочищі Сандармох його розстріляли агенти НКВД разом з 265 українцями, в'язнями Соловецької тюрми особливого призначення.

2 вересня 1901 року відвідавши ярмарок в штаті Міннесота, віце-президент США Теодор Рузвельт дав пораду, процитувавши африканське прислів'я: «Ви досягнете всього, якщо будете говорити стримано і тримати в руках великий кийок». Незабаром він став наймолодшим президентом в історії Сполучених Штатів і втілив в життя політику «великого кийка».

Джерело: Factinate
Джерело: Factinate

2 вересня 1907 року в Берліні помер Іван Карпенко-Карий - український письменник, драматург, актор, ерудит, один з корифеїв українського побутового театру. Брат Миколи Садовського, Панаса Саксаганського, Марії Садовської-Барілотті.

2 вересня 1908 року в Одесі, Херсонської губернії, народився Валентин Глушко - видатний український радянський інженер, учений в області ракетно-космічної техніки, основоположник радянського рідинного ракетного двигунобудування, академік АН УРСР (1958) і АН СРСР. Творець багаторазового ракетно-космічного комплексу «Енергія» - «Буран». У 1994 році його ім'ям названо кратер на видимій стороні Місяця.

2 вересня 1923 року в Полтавській губернії народився Володимир Грипич - український режисер і актор, народний артист СРСР (1979), лауреат премії імені І. П. Котляревського (1998) і Чернігівської обласної премії імені Михайла Коцюбинського (2003). В останні роки життя працював художнім керівником і головним режисером Чернігівського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

2 вересня 1926 року в Москві народився Євген Леонов - російський актор. Народний артист СРСР (1978). Лауреат Державної премії СРСР (1976) і Державної премії Російської Федерації (1992). Яскраві ролі в кіно: «Афоня», «Велика перерва», «Джентльмени удачі», «Білоруський вокзал», «Донська повість».

Фото: en.i474.ru
Фото: en.i474.ru

2 вересня 1935 року Джордж Гершвін завершив роботу над оперою «Поргі і Бесс» («Porgy Аnd Bess»). Вперше її поставили 30 вересня 1935 року і на перших порах твір великим успіхом не користувався. Тільки з 1950-х рр. опера почала завойовувати широку популярність в США, а потім і у світі. «Поргі і Бесс» - одна з вершин творчості композитора. Музичний матеріал, обраний автором, виявився різноманітний і заснований на джазових і блюзових мотивах, негритянському фольклорі, імпровізації. У лібрето використана імітація «неправильної» народної вимови.

2 вересня 1937 року в місті Женеві помер П'єр де Кубертен - французький барон, спортивний і суспільний діяч, історик, педагог, літератор. Ініціатор організації сучасних Олімпійських ігор (1896), президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК, 1896-1916, 1919-1925).

2 вересня 1940 року у Львові народився Богдан Сорока - український художник-графік, перший завідувач кафедри промислової графіки Львівської академії мистецтв, син Катерини Зарицької та Михайла Сороки.

2 вересня 1941 року на Петропавлівському кладовищі в місті Єлабузі скромно поховали велику російську поетесу Марину Цвєтаєву, яка трьома днями раніше наклала на себе руки. Десь на південній стороні цвинтаря, біля кам'яної стіни - точне розташування могили вже невідомо. У 1960 році молодша сестра, Анастасія Цвєтаєва, «між чотирьох невідомих могил 1941 року» встановила хрест з написом «У цій стороні кладовища похована Марина Іванівна Цвєтаєва».

Джерело: art16.ru
Джерело: art16.ru

2 вересня 1945 року в гавані Токіо на борту лінкора «USS Missouri (BB-63)» був підписаний Акт капітуляції Японії в Другій світовій війні (свої підписи під ним поставили представники США, Китаю, Великобританії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії). Від імені Радянського Союзу акт підписав генерал-лейтенант Кузьма Миколайович Дерев'янко, уродженець Умані.

2 вересня 1954 року в Одеській області народився Володимир Панченко - український літературний критик, літературознавець, письменник, автор відомих монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, член Національної спілки письменників України.

2 вересня 1964 року в місті Бейруті, Ліван, народився Кіану Рівз - американський кіноактор, продюсер і режисер, який запам'ятався за фільмами «Матриця», «Адвокат диявола», «Небезпечні зв'язки», «На гребені хвилі» та «Дракула».

Фото: gombita.info
Фото: gombita.info

2 вересня 1965 року український футбольний клуб дебютував у єврокубках. У місті Колрейн, Північна Ірландія, в присутності 12 тисяч глядачів на муніципальному стадіоні київське «Динамо» розгромило місцеву команду з рахунком - 6: 1.

Джерело: footclub.com.ua
Джерело: footclub.com.ua

2 вересня 1965 року в місті Уест Хем, Лондон, народився Леннокс Льюїс - британський боксер-професіонал у суперважкій ваговій категорії канадського походження. Чемпіон XXIV Олімпійських ігор у ваговій категорії понад 91 кг (в складі збірної Канади). Абсолютний чемпіон світу у важкій вазі серед професіоналів (1999). Чемпіон світу у важкій ваговій категорії за версіями WBC (1993-1994, 1997-2001 і 2001-2003), IBF (1999-2001 та 2001-2002), WBA (1999). Введено в Міжнародний зал боксерської слави і у Всесвітній зал боксерської слави.

Джерело: Pinterest
Джерело: Pinterest

2 вересня 1966 року в місті Коацакоалькос, Веракрус, народилася Сальма Хайек - найуспішніша мексиканська актриса. Вона блищала в картинах «Фріда», «Відчайдушний», «Гонщики» і ін.

2 вересня 1969 року на телеканалі «NBC» завершився показ серіалу «Зоряний шлях» («Star Trek»), що почався трьома роками раніше. Дія фантастичного бойовика розгорнулося у другій половині XXIII в. (2264-2269) і переповідалося про п'ятирічну науково-дослідницьку місію зорельота Об'єднаної Федерації Планет «USS Ентерпрайз NCC-1 701» під керівництвом капітана Кірка.

2 вересня 1970 року в Кіровоградській області помер Василь Сухомлинський - знаменитий український педагог-новатор, публіцист, письменник, поет. Член-кореспондент Академії педагогічних наук СРСР (1968), кандидат педагогічних наук (1955), заслужений вчитель школи Української РСР (1958), Герой Соціалістичної Праці (1968).

Джерело: letidor.ru
Джерело: letidor.ru

2 вересня 1973 року в місті Борнмут, Англія, помер Джон Рональд Руел Толкін - культовий англійський письменник, лінгвіст, поет, філолог, професор Оксфордського університету. Він найбільш відомий як автор класичних творів «високого фентезі», роман «Хоббіт, або Туди і назад» ( «The Hobbit, or There Аnd Back Again» 1937), трилогія «Володар кілець» ( «The Lord оf Еhe Rings» 1954- 1955) і посмертна збірка міфів і легенд Середзем'я «Сильмарилліон» ( «The Silmarillion» 2004).

Джерело: Twitter
Джерело: Twitter

2 вересня 1985 року біля берегів Ньюфаундленду на глибині близько чотирьох км американо-французька експедиція під керівництвом океанолога Роберта Балларда виявила на дні Атлантичного океану паровий котел легендарного лайнера «Titanic».

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

2 вересня 1987 року в Москві розпочався суд над німецьким пілотом Матіасом Рустом, який в травні цього ж року перелетів радянсько-фінський кордон і посадив свій літак на Червоній площі в Москві. За порушення кордону Руст був заарештований на 4 роки.

2 вересня 1996 року у відповідності до президентського указу №762 / 96 Леоніда Кучми від 25 серпня 1996 року «Про грошову реформу в Україні», опублікованому 29 серпня 1996 року, після епохи талонів і купонів в Україні нарешті з'явилася національна валюта - гривня. Грошова реформа розтягнулася на два тижні: обмін відбувався за курсом 1 грн. = 100 000 купоно-карбованців.

2 вересня 2001 року в місті Пафос, Кіпр, помер Крістіан Нетлінг Барнард - південноафриканський хірург-трансплантолог і громадський діяч. Відомий тим, що 3 грудня 1967 року виконав першу в світі пересадку серця від людини людині.

2 вересня 2013 року в місті Палатине, Іллінойс, помер Фредерік Пол - американський письменник-фантаст і літературний редактор, неодноразовий лауреат профільних премій «Hugo», «Nebula», «Locus». За його творами зроблено кілька успішних комп'ютерних відеоігор.

2 вересня 2015 року Кабмін України прийняв рішення про створення центрального органу виконавчої влади - Національної поліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-