Календар на всю голову. 1 липня

Календар на всю голову. 1 липня

Укрінформ
Мабуть, має право на життя календар, де буде все - народження і смерті, скандали і перемоги, відкриття і казуси, жахи і романтика.

Хіба не так всі ці події поєднуються в нашому повсякденному житті? Хіба не вони складають неповторну мозаїку цього божевільного-божевільного світу? Тому, мабуть, якщо в будні дні варто бути виключно серйозними, у вихідні, можливо, варто відійти від шаблону.

1 липня 1200 року в китайській хроніці вперше згадані сонячні окуляри. Вони представлялися у вигляді пластин кварцу і потрібні суддям для захисту очей під час довгих судових засідань.

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

1 липня 1535 року через рік тюремного ув'язнення, відмовляючись визнати законним розлучення Генріха VIII і принести присягу главі англіканської церкви, англійський мислитель Томас Мор постав перед судом. Його засудили до четвертувати, яке в останній момент король замінив на відрубування голови.

1 липня 1742 року в р. Обер-Рамштадт, земля Гессен народився Георг Крістоф Ліхтенберг, німецький учений і публіцист. За життя він ввів у науковий обіг позначення електрики знаками "+" і "-", а пізніше став відомий своїми афоризмами, опубліковані посмертно.

Фото с сайта shoyher.narod
Фото з сайту shoyher.narod

1 липня 1780 року народився Карл фон Клаузевіц, прусський воєначальник, військовий теоретик і історик. Своїм трактатом "Про війну" ("Vom Kriege"; 1832) він зробив переворот у теорії і основи військових наук.

1 липня 1858 року в Протоколах лондонського Ліннеївського товариства вперше опубліковано короткий виклад теорії природного відбору Чарльза Дарвіна разом з аналогічною статтею іншого англійського натураліста Альфреда Рассела Уоллеса. Спочатку Уоллес виклав власну теорію на 20 сторінках і послав їх панові Дарвіну. Це стимулювало і підбадьорило вченого, і в липні 1858 р. Дарвін і Уоллес виступили з доповіддю про свої ідеї на засіданні Ліннеївського товариства в Лондоні. А через рік з невеликим Дарвін опублікував "Походження видів шляхом природного відбору, або виживання обраних рас у боротьбі за життя".

1 липня 1835 року релігійним судам було наказано припинити їх діяльність, і на цей раз скасування інквізиції була остаточною. Майже за десятиліття до цього, 26 липня 1826 р. останньою жертвою інквізиції став іспанський вчитель-єврей Каетано Рипол, страчений за звинуваченням в іудаїзмі на одній з площ в р. Валенсії. Ченці, що супроводжували засудженого на ешафот, намагалися вирвати у нього зречення обіцянкою скасування смертної кари, але Рипол волів шибеницю угоду зі своєю совістю. Аутодафе над Каетано Риполем і його страта викликали в Європі величезне обурення.

Фото с сайта 4tochki
Фото з сайту 4tochki

1 липня 1860 року помер Чарльз Гудьір, американський інженер, винахідник, який першим (1839) провів вулканізацію каучуку і запатентував процес в 1844 році. При цьому існують сучасні докази того, що месоамериканцы використовували стабілізований каучук для виробництва м'ячів та інших виробів ще в 1600 р. до н. е.

Фото с сайта vikond65
Фото з сайту vikond65

1 липня 1872 року народився Луї Блеріо, французький авіатор, конструктор, винахідник. У 1909 році на літаку "Blériot XI" саме він за 37 хвилин, подолавши 23 милі, першим перелетів Ла-Манш і спустився на англійську землю. Досягнення Блеріо сприйняли як перемогу моноплана, популярного серед авіаторів-французів, над бипланом англійців і американців. За місяць авіатор зібрав сотню замовлень на випуск свого моноплана; кожен планер (без мотора) коштував покупцям $850.

1 липня 1877 року в Лондоні розпочався перший Уімблдонський тенісний турнір. За право спостерігати фінальну гру глядачі платили один шилінг.

Фото с сайта joshymomo
Фото з сайту joshymomo
Фото с сайта joshymomo
Фото з сайту joshymomo

1 липня 1903 року в перший сезон стартувала велогонка "Тур де Франс" ("Tour de France"). Вступний внесок становив 10 франків. Змагання проходило у шість етапів і тривало більше 94 годин. Стартували 59 учасників, частина з них проїхала майже 2,5 тисяч км з середньою швидкістю 25.9 км/год, але до фінішу дістався тільки 21 спортсмен.

Фото: infoukes
Фото: infoukes
Фото: infoukes
Фото: infoukes

1 липня 1910 року у Львові відбулася демонстрація з вимогою відкрити український університет. У цей день від кулі польського шовініста під час студентських виступів загинув 28-річний Адам Коцко, громадський діяч, борець за український університет у Львові.

Фото: wonderzine
Фото: wonderzine

1 липня 1934 року народився Сідні Поллак, американський актор, кінорежисер і продюсер, автор блискучих картин "Тутсі", "Загнаних коней пристрілюють, чи не правда", "Єремія Джонсон".

1 липня 1940 року в Японії введені обмеження на торгівлю цукром та сірниками.

1 липня 1952 року в Сполучених Штатах за "підривну діяльність" була офіційно заборонена Компартія США.

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

1 липня 1954 року з авіабази Гріффітс, штат Нью-Йорк був піднятий на перехоплення НЛО винищувач F-94". Через дві хвилини пілот доповів, що бачить нерухомо висів блискучий дископодібний об'єкт, і кинувся до нього. Несподівано заглох двигун літака, стрілки приладів перестали що-небудь показувати, а пілот відчув, як його обличчя обдало жаром. Він хотів доповісти на базу, але зрозумів, що часу вже немає. Крикнув радистові, щоб той катапультувався і сам пішов за ним. Опускаючись, він ще раз глянув на величезний круглий НЛО. Обидва льотчики успішно приземлилися, а їх літак впав і розбився.

1 липня 1961 р. в Торонто, Онтаріо, відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку.

1 липня 1964 року заміжні жінки в Квебеку отримали рівні з чоловіками права.

1 липня 1966 року в радянських колгоспах вперше введена щомісячна зарплата.

1 липня 1966 року Франція демонстративно покинула військову організацію НАТО. Тільки в 2009 році, після 42-х років перерви, країна повернеться до членства в блоці.

1 липня 1968 року в лондонській галереї Роберта Фрезера відкрилася перша персональна виставка художника Джона Леннона. Цей захід отримав назву "You Are Here" і було присвячене супутниці життя Джона - Йоко Оно. Основною темою виставки стали сюжети, пов'язані з різноманітними людськими каліцтвами і каліцтвами - Леннон дуже цікавився подібними речами.

1 липня 1972 року в Англії відбувся перший гей-парад. Ця традиція прийшла в Старий Світ із Сполучених Штатів.

1 липня 1979 року концерт "Sony" представив на ринку компактний переносний плеєр (магнітофон-касетник) "Walkman"; новинка протрималася на ринку 35 років. При цьому перший місяць продажів "Walkman" розчарував: з 30 тисяч створених примірників за липень за ціною $150 було продано лише 3000 штук. До 2010 року ж тираж поширеного пристрою склав більше 400 млн плеєрів.

1 липня 1989 року у Києві створений Народний Рух України.

Фото: kp.ua
Фото: kp.ua

1 липня 2009 року проти народного депутата від БЮТ Віктора Лозінського було порушено кримінальну справу за підозрою у вбивстві жителя Кіровоградської області Валерія Олійника. Своєї провини нардеп не визнавав, але незабаром склав депутатські повноваження, намагався сховатися від слідства, у березні 2010 р. здався правоохоронним органам і був засуджений до 15 років ув'язнення.

1 липня 2014 року Верховна Рада України заснувала орден Героїв Небесної Сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-