Двом капітанам суден РФ повідомили про підозру за вивезення українського зерна через Крим

Двом капітанам суден РФ повідомили про підозру за вивезення українського зерна через Крим

Укрінформ
Двох російських капітанів суден підозрюють у вивезенні українського зерна через Крим. Їм загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Про це повідомляє прокуратура АРК та міста Севастополя у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомили про підозру двом громадянам РФ - капітанам російських суден "Михаил Ненашев" та "Зафар". Їм інкриміновано порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, з метою заподіяння шкоди інтересам держави (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі", - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі встановили, що у 2023-січні 2024 року підозрювані, порушуючи законодавство України та норми міжнародного морського права, здійснювали незаконні заходи та виходи до/із закритого Севастопольського морського торговельного порту.

У порту відбувалося завантаження судна зерном, захопленим країною-агресором на окупованих територіях, без оформлення жодних дозвільних документів, та подальше його незаконне вивезення за межі митної території України.

Зокрема, капітан судна "Михаил Ненашев" здійснив щонайменше шість незаконних рейсів, капітан судна "Зафар" - два рейси з/на тимчасово окуповану територію півострова.

Читайте також: Ворог уже не використовує Кримський міст для постачання зброї - глава СБУ

Усвідомлюючи протиправність своїх дій та маючи на меті їх приховати, підозрювані періодично здійснювали вимкнення системи «AIS» (Автоматичної ідентифікаційної системи) та внесення до неї фіктивних відомостей щодо курсу слідування суден нібито в порти РФ, Лівану та Єгипту.

Водночас Головне управління СБУ в АР Крим у Фейсбуці поінформувало, що мова йде про капітана "Михайла Ненашева" Дениса Нєвєдрова та капітана "Зафара" Юрія Бєлякова. "Відомо, що на початку 2024 року Бєляков вивіз з севастопольського зернового термінала Авліта 38 тисяч тонн українського ячменю і незаконно доставив його в Сирію. Також встановлено, що з цього ж терміналу, у червні 2023 року, Нєвєдров вивіз до Лівії 27 тисяч тонн української пшениці", - зазначили у Службі безпеки.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у 2023 році російські загарбники вивезли з тимчасово окупованих територій України майже п'ять мільйонів тонн українського зерна.

Фото: АТЕШ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-