Мир у Чорному морі без припинення окупації Криму неможливий - експерти

Мир у Чорному морі без припинення окупації Криму неможливий - експерти

Укрінформ
Росія, окупувавши Кримський півострів, продовжує свою давню політику гонінь та утисків кримських татар, маючи на меті одне - мілітаризувати півострів та використовувати його територію для нападів. Тоді як стабільність та мир у Чорному морі без припинення окупації Криму неможливі.

Про це йшлося в ході панелі «Українсько-російська війна: доля Криму», яка відбулася в Анкарі в університеті Хаджі Байрам Велі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Досягнення постійного миру в Чорному морі є неможливим, якщо не буде припинено окупацію Криму”, - сказав декан факультету економіки та адміністративних наук університету Хаджі Байрам Велі професор Фірат Пурташ.

За його словами, подальша доля Криму має вирішуватися у відповідності до поваги незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Також він наголосив на історичних зв’язках Туреччини з півостровом та кримськими татарами, незмінність підтримки кримськотатарського народу.

“Крим - це територія, яка фактично єднає Україну та Туреччину. Кримські татари - це наші брати, з якими ми зараз разом відстоюємо нашу незалежність. Мільйони кримських татар проживають на території Туреччини, сформували дуже сильну громаду і допомагають просувати відносини між нашими країнами. На жаль, з 2014 року більше 300 тисяч кримських татар потерпають від окупації в Криму, в себе на Батьківщині. Росія як історично заведено повторює свої золочених і вчиняє утиски й геноцид по відношенню до корінного народу”, - сказав Надзвичайний та повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

За словами дипломата, 100-річна історія Туреччини, яка почалася з перемоги у війні за незалежність, надихає українців у боротьбі проти агресора, та віри в перемогу, деокупацію Криму.

Читайте також: Чубаров: У Криму – вже понад мільйон російських колоністів, ми не дозволимо їм там залишитися

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров також наголосив на тому, що нинішня окупація Росією Криму не є новою в історичній ретроспективі, так само як Росія сьогодні діє жорстоко щодо кримськотатарського населення, намагаючись зменшити його частку на півострові як і раніше.

“Коли Росія вперше здійснила анексію півострова у 19-му столітті, 97 відсотків населення Кримського півострова складали етнічні татарами, після російської політики на початку ХХ століття там залишилося 28 відсотків кримськотатарського населення. Сотні тисяч кримських татар були змушені залишити свої землі», - сказав Чубаров.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу наголосив на тому, що Росія є “терористичною державою”, яка по відношенню до півострова має лише намір його ще більше мілітаризувати, використовувати для своїх нападів, що загрожує всім країнам Чорноморського регіону, зокрема й Туреччині.

“Сьогодні окупаційна влада Криму порушує основні права людини на півострові та знищує культурні та історичні пам’ятки в Криму… Кримськотатарська спільнота піддається постійним утискам, фактично перетворює їхнє життя на вигнання”, - сказала у виступі депутатка Меджлісу кримськотатарського народу

За її словами, кримські татари попри складність ситуації чекають і готуються до майбутнього після деокупації півострова відновлення культурного, соціального життя, економіки, інфраструктури.

Як повідомляв Укрінформ, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов повідомив про те, що Україна має величезні успіхи у знищенні військових ресурсів росіян в окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-