Жодна міжнародна організація не має доступу до ТОТ України - Лубінець

Жодна міжнародна організація не має доступу до ТОТ України - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що наразі жодна міжнародна організація не має доступу до тимчасово окупованих територій України.

Про це Лубінець повідомив під час онлайн-конференції “Битва за Крим. Битва за права людини”, передає Укрінформ.

"До онлайн-конференції “Битва за Крим. Битва за права людини” у межах Кримської платформи доєдналися представники з усіх континентів світу – понад 61 країни! Її наш Офіс організував спільно з громадським захисником прав Чеської Республіки Станіславом Кржечеком для омбудсманів світу", - зазначив Лубінець.

На конференції він указав на виклики та порушення прав людини на території тимчасово окупованого Криму: свавільні затримання та незаконні ув’язнення громадян України; примусову паспортизацію та мобілізацію українців, використання території півострова як плацдарму для бойових дій; примусове переміщення або депортацію українських громадян зокрема й дітей; утиски української та кримськотатарської мов, мілітаризацію освітнього процесу.

За словами Уповноваженого ВР, на півострові 186 осіб незаконно перебувають у місцях позбавлення свободи.

"Наразі жодна міжнародна організація не має доступу до ТОТ України. А Росія там чинить злочини щодня! Тому я звернувся до своїх колег, омбудсманів різних країн, із закликами. Серед яких – допомогти Україні повернути додому всіх депортованих, незаконно переміщених українських дітей, цивільних заручників і військовополонених, а також – підтримати Формулу миру Президента України", - наголосив Лубінець.

Своєю чергою Голова ВР Руслан Стефанчук зазначив, що агресор нехтує навіть загально прийнятими цінностями. “І в такій реальності вже майже 10 років живуть мешканці окупованої АР Крим та міста Севастополя”, - констатував очільник парламенту.

Як зазначається, сою підтримку Україні та її територіальній цілісності засвідчила президент Палати депутатів Чехії Маркета Пекарова Адамова.

Омбудсман Австралії та керівник Міжнародного інституту омбудсмана Кріс Фільд і Парламентський омбудсман з питань охорони здоров’я Сполученого Королівства Роб Бернс запевнили українців у всебічній підтримці проведення конференції 7-8 грудня в Києві напередодні дня захисту прав людини.

“Безкарність російської агресії проти України породжує ще більше зростання агресії у всьому світі!”, - наголосив Бернс.

Засвідчила свою підтримку України й голова правління, омбудсвумен Республіки Хорватія Тена Шимонович, яка акцентувала на тому, що українці є частиною європейського суспільства. Зокрема згадала, що Офіс омбудсмана є частиною EQUINET – Європейської мережі органів рівності.

"Про солідарність з Україною зазначила й Президент Комісії з прав людини міста Мексики, Регіональний президент Кариб та Латинської Америка IOI Нашелі Рамірес Ернандес", - написав Лубінець.

Представниця правозахисної організації ZMINA Вікторія Нестеренко нагадала про переслідування жителів Криму, зокрема через їхню релігійну та етнічну належність.

Читайте також: У другому парламентському саміті Кримської платформи візьмуть участь майже 70 делегацій

Окрім цього, на конференції омбудсман Турецької Республіки Шереф Малкоч заявив, що він готовий приїхати в Україну та Росію, аби ознайомитися з умовами утримання військовополонених.

"Я своєю чергою зазначив, що повністю підтримую таку ініціативу! Зазначу, що ціную єдність омбудсманів та національних інституцій з прав людини з усього світу. Сподіваюся, що ми спільно подолаємо агресію!", - наголосив Уповноважений ВР з прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, комісія ООН передала Генасамблеї новий звіт про російські злочини в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-