Катування і вбивства: комісія ООН передала Генасамблеї новий звіт про російські злочини в Україні

Катування і вбивства: комісія ООН передала Генасамблеї новий звіт про російські злочини в Україні

Укрінформ
Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні задокументувала подальші докази того, що російська влада вчинила невибіркові напади та скоїла воєнні злочини у вигляді катувань, зґвалтувань та іншого сексуального насильства, а також депортації дітей до РФ.

Як передає Укрінформ, про що йдеться у доповіді Комісії, представленій Генеральній асамблеї ООН та оприлюдненій у п'ятницю.

"Під час свого другого мандату Комісія виявила докази того, що російська влада продовжує здійснювати численні порушення міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права в контексті своєї збройної агресії в Україні. Комісія дійшла висновку, зокрема, що російська влада здійснює невибіркові атаки на цивільне населення, а також воєнні злочини, такі як катування, умисні вбивства, зґвалтування та інші види сексуального насильства, депортація дітей, що також є порушенням прав людини", - йдеться у документі.

Читайте також: До розслідування російського геноциду в Україні залучені найкращі правники світу - Костін

Розслідування Комісії підтвердило її попередній висновок про те, що російська влада широко і систематично застосовувала тортури в різних типах місць позбавлення волі, які вона утримувала.

Окрім попередніх висновків Комісії про катування в Україні та місцях позбавлення волі в Російській Федерації, викладені у цій доповіді нові докази, зібрані в Херсонській та Запорізькій областях, свідчать про аналогічну систематичність катувань на територіях, підконтрольних російській владі. У розслідуваних випадках злочинці переважно катували чоловіків, підозрюваних у передачі інформації українській владі або в іншій підтримці українських Збройних сил.

Свідки повідомляли Комісії про ситуації, коли катування застосовувалися з такою жорстокістю, що жертва гинула. В одному з місць утримання, що знаходилося у школі села Біляївка Херсонської області, незаконно утримувані українці вимагали медичної допомоги, коли один з них одразу ж після катувань почав задихатися. Однак російські військовослужбовці відмовилися надати допомогу і цей чоловік помер протягом години.

"Інтерв'ю з жертвами та свідками проілюстрували глибоку зневагу до людської гідності з боку російської влади за цих обставин. Комісія також задокументувала випадки, коли російські солдати вривалися в будинки окупованих ними сіл, ґвалтували жінок і дівчинку та вчиняли інші воєнні злочини проти жертв і членів їхніх сімей", - зазначається у документі.

Читайте також: Лубінець у Брюсселі закликав створити спецтрибунал за злочини РФ проти українських дітей

У доповіді також повідомляється, що вчинення російськими збройними силами подальших невибіркових нападів із застосуванням вибухової зброї, які було розслідувано Комісією, призвело до загибелі та поранення цивільних осіб, а також до руйнування та пошкодження цивільних об'єктів. Наприклад, у квітні 2023 року внаслідок обстрілу багатоповерхового житлового будинку в Умані Черкаської області загинуло 24 цивільних особи, переважно жінки та діти, а частина будинку стала непридатною для проживання.

Як повідомляв Укрінформ, Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні була створена Радою ООН з прав людини у 2022 році з метою розслідування всіх ймовірних порушень прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права, і пов'язаних із ними злочинів у контексті агресії Російської Федерації проти України.

Під час реалізації першого мандату комісії було підготовлено два письмових звіти – перший у жовтні 2022 року надійшов до Генасамблеї ООН і другий – до Ради ООН з прав людини у березні цього року.

У березні 2024 року Комісія представить Раді ООН з прав людини комплексну доповідь про свою діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-