На сьогодні немає механізму звільнення політв’язнів у РФ, але публічність їм допомагає - Джапарова

На сьогодні немає механізму звільнення політв’язнів у РФ, але публічність їм допомагає - Джапарова

Укрінформ
Росія не має жодної волі повертати українських політв’язнів, тому політико-дипломатичний тиск є наразі єдиним доступним механізмом порятунку їхнього життя і зменшення страждань у неволі.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на пресконференції в Укрінформі на тему «Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув'язнених Росією?»

Читайте також: Окупанти з початку повномасштабної війни засудили 78 кримських політв'язнів - КримSOS

«Я розумію всі емоції дружин і близьких, чиї родичі сьогодні ув’язнені (Росіє – ред.). Нам усім дуже хочеться знайти ефективний механізм повернення наших людей. Але маємо бути відвертими і усвідомлювати, що Російська Федерація не має жодної волі повертати наших людей. І, напевно, в таких умовах єдине, що ми можемо робити, принаймні продовжувати цей шлях, і нас аж ніяк не має демотивувати така позиція РФ,.. – це політико-дипломатичний тиск», - сказала Джапарова.

У цьому контексті вона зазначила, що Кримська платформа – один з найефективніших механізмів, який «помножив на сто або тисячу» всі наші голоси, які раніше були поодинокими і зробив тему Криму набагато більш видимою і знаною, яку сьогодні обговорюють на міжнародних майданчиках.

«Говорити про цих людей – це теж є елементом публічності і порятунку їхнього життя. Ми розуміємо, що, напевно, на сьогодні немає механізму їх звільнення, але можливість врятувати їхнє життя або, принаймні, мінімізувати катування і нелюдське поводження з ними у в’язницях – це те, чого ми досягаємо такими платформами, заходами, резолюціями, закликами, доповідями тощо», - зазначила перша заступниця міністра.

Читайте також: Правозахисниця: На сьогодні відомі імена 15 кримських журналістів - бранців Кремля

За її словами парламентський саміт, який пройде 24 жовтня у Празі, також проходитиме «під прапором не просто звільнення територій або деокупації, а під прапором наших людей і тих умов, у яких вони живуть».

За даними Кримської правозахисної групи, нині Росія незаконно утримує щонайменше 173 кримських політичних в’язнів у місцях позбавлення волі на території півострова та на території РФ. Серед них — 15 кримських журналістів: Ірина Данилович, Владислав Єсипенко, Амет Сулейманов та інші. Деякі з них мають серйозні захворювання та не отримують медичної допомоги, а це - загроза для їхнього життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-