Хворому політв’язню Яцкіну росіяни систематично відмовляють у меддопомозі - Лубінець

Хворому політв’язню Яцкіну росіяни систематично відмовляють у меддопомозі - Лубінець

Укрінформ
Російські загарбники систематично відмовляють у наданні медичної допомоги незаконно засудженому кримчанину Івану Яцкіну, який страждає на тромбофлебіт та супутні трофічні виразки.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

Так, за даними Лубінця, адміністрація колонії суворого режиму №44 у місті Білово Кемеровської області РФ продовжує знущатися з бранця.

Яцкіна досі не оглянули лікарі, рідні не можуть передати йому ліки через незаконні відмови працівників колонії. За словами дружини Гульнари, чоловікові відмовляють в елементарних медичних засобах через нібито їхню відсутність.

Читайте також: Кримську журналістку Ірину Данилович етапували у Краснодар

"Політв’язень страждає на тромбофлебіт і супутні трофічні виразки на нозі. У камерах з ранку до вечора ув'язнені змушені проводити на ногах, що для Яцкіна із ранами та обмороженими стопами – реальне катування", – зауважив омбудсмен.

Згідно з даними Лубінця, за час ув’язнення у кримчанина почалися проблеми із зором та зубами, він постійно страждає від головного болю.

Уповноважений ВР наголосив, що ненадання належної медичної допомоги українським громадянам, яких Росія незаконно утримує у вʼязницях, відповідно до Женевської конвенції, прирівнюється до катувань. Таке ставлення є грубим порушенням Європейської конвенції про права людини, Міжнародного пакту про цивільні та політичні права, а також Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною й соціальною радою ООН.

Омбудсмен вимагає припинити знущання над Яцкіним і терміново надати йому меддопомогу.

Читайте також: Політв’язень кремля Єсипенко зазнає психологічного тиску у колонії в Керчі - Лубінець

"Закликаю міжнародну спільноту посилити тиск на РФ та вимагаю звільнити всіх незаконно ув’язнених громадян України", – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники затримали Яцкіна 16 жовтня 2019 року через відверту проукраїнську позицію. Чоловік перебував у московському слідчому ізоляторі "Лефортово" за підозрою у державній зраді та співпраці з українськими спецслужбами.

За словами адвоката, узимку того ж року політв'язень отримав обмороження ніг через те, що його тримали на сильному морозі без взуття майже 40 хвилин.

У травні 2021 року так званий верховний суд Криму засудив Яцкіна до 11 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Згодом кримчанина етапували до колонії в місті Бєлово Кемеровської області РФ. За наявною інформацією, там його поставили на профоблік як "схильного до втечі".

У колонії на політв’язня чинився тиск. На знак протесту чоловік був змушений оголосити голодування.

Читайте також: Фігурантів справи «кримських мусульман» утримують у в'язниці довше за встановлений термін

Улітку 2023 року стало відомо, що адміністрація колонії відкрито погрожує та знущається з Яцкіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-